f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

На 8-му ОМКФ розпочала роботу професійна секція Film Industry Office

19.07.2017

18 липня 2017 року на 8-му Одеському МКФ розпочала роботу професійна секція Film Industry Office, що зібрала понад 700 учасників. Подаємо інформацію про роботу секції від пресової служби фестивалю.

Першою професійною зустріччю Film Industry Office стала Docs in Progress. Це презентація найцікавіших українських документальних фільмів на стадії виробництва за версією Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Відкрили роботу сесії програмні координатори Docudays UA Дар'я Бассель та Вікторія Лещенко. Вони зазначили, що представляючи свої проекти на Docs in Progress, продюсери шукають не тільки фінансування, але також і дистриб'юторів, готових просувати проекти на фестивалі, зайнятися прокатом або продажем прав на покази.

5 документальних проектів, що знаходяться на різних стадіях виробництва, були представлені продюсерами і режисерами.

Роботу "Великий прискорювач" (The Great Accelerator) презентували продюсер Люба Кнорозок і режисер Олексій Радинський. Фільм розповідає про українського вченого-кібернетика, академіка Віктора Глушкова. Ще в 60-х роках ХХ століття він був готовий запустити аналог нинішнього інтернету. Однак технічно країна була не в змозі реалізувати його ідеї.

Документальний фільм "Дельта" представили режисер Олександр Течинський і продюсер Юлія Сердюкова. Проект, який група знімає ось уже п'ять років, розповідає про життя людей в дельті Дунаю, місці, де, на думку режисера, стирається час; місці, за яким можна судити про всю країну.

Ще один свій проект представила Юлія Сердюкова – фільм "Underwater" режисера Оксани Казміної. Картина, що розповідає про життя і творчість незвичайної дівчини, яка пережила насильство і займається творчістю. Фільм заявлений як гібридний: документальна історія з вкрапленнями ігрових епізодів, які режисирувала сама героїня.

Фільм режисерки Катерини Горностай, яка вже п'ятий рік бере участь в активностях ОМКФ, – "Музей", автор представила разом із продюсером Вікторією Хоменко. Ця стрічка наповнена атмосферою, знайомою усім київським школярам, ??адже кожен у свій час з класом побував в науково-природничому музеї.

Картину "Мій батько – мамин брат" представив режисер і оператор проекту Вадим Ільків. Фільм знімається за підтримки Державного агентства України з питань кіно та готовий переходити до стадії пост-продакшн. Це історія чоловіка-гея, який веде досить богемний спосіб життя і вимушений виховувати свою маленьку племінницю, мати якої асоціальна і потрапила в психіатричну лікарню.

Також в перший день роботи Film Industry Office пройшла презентація можливостей для кіноіндустрії від програми "Креативна Європа". Про можливості, в тому числі і фінансові, розповіла Павлина Каландрова, представник "Креативної Європи" в Чехії.

Вона, зокрема, розповіла про те, як отримати грант на навчання, які існують європейські освітні програми, які підтримує "Креативна Європа". Пояснила, як залучити фінансування на організацію кінофестивалю, які для цього існують умови, і хто вже зміг отримати таке фінансування. Юлія Федів, керівник правління "Креативної Європи" в Україні також була присутня на презентації, що дало можливість представникам індустрії отримати відповіді на уточнюючі питання.

В рамках Film Industry Office відбулася презентація Асоціації Кіноіндустрії України. Учасники Асоціації представили своє бачення майбутнього сфери кіно в країні. Презентували його засновники Асоціації – представники великих продакшенів України (Дмитро Суханов, Наталя Лібет, Володимир Яценко, Максим Асадчий, Олександра Михайлишин).

Володимир Яценко, зокрема, окреслив специфіку об'єднання: "Це ті люди, які прийшли з бізнесу, мають спільне бізнес-мислення, бізнес-підхід, і з нашої точки зору це досить важливо. Наша мета – створити абсолютно відкриту платформу для співпраці в сфері кіноіндустрії. Ми віримо, що час будь-яких закритих систем вичерпаний, вони неефективні".

Film Industry Office триватиме до 21 липня 2017 року. В рамках секції відбудеться пітчинг серіалів Odesa IFF ScripTeast Series Project, презентація Work in Progress та пітчинг повнометражних проектів.

ОМКФ, 18 липня 2017 року