f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

«Стасіс» – в індустріальній програмі 70-го МКФ у Локарно

27.07.2017

Дебютну повнометражну художню стрічку Мантаса Кведаравічюса «Стасіс», яку виробляють за підтримки Держкіно України, відібрано до індустріальної програми «Перший погляд» (First Look) 70-го Міжнародного кінофестивалю у Локарно.

112 хвилин чорнового монтажу (rough cut) стрічки «Стасіс» буде представлено разом із п'ятьма кінопроектами з країн Балтії – Литви, Латвії та Естонії. Конкурс відбудеться в рамках індустріальної секції фестивалю з 4 по 6 серпня 2017 року.

Покази цих фільмів будуть доступні тільки учасникам індустріальної секції фестивалю. Перед кожним показом режисери презентуватимуть свої фільми міжнародним агентам з продажу, спонсорам, дистрибуторам та програмним директорам фестивалів.

Стрічку створюють на основі трирічного антропологічного дослідження. У маргінальних громадах Одеси, Стамбула та Афін розгортається історія любові та злочину. Героями фільми є Мехді, власник суданського кафе, курдський гангстер Гарип і дві українські подруги – Софія, що займається іконописом, та Анна, яка працює в борделі.

Спільне виробництво стрічки «Стасіс» здійснюють Литва, Україна та Франція. Бюджет картини становить 31 млн. 350 тис. грн.

Держкіно України надає кінопроекту фінансову підтримку розміром 11 млн. 599,5 тис. грн.

Основною компанією-виробником фільму є «Студія Уляна Кім» (продюсер Уляна Кім), яка працює спільно з українською компанією «ESSE Production House» (продюсери Віталій Шереметьєв і Наталія Лібет) та французькою компанією Rouge International (продюсери Надія Турінцєв та Жулі Гайєт), а також власною виробничою компанією Мантаса Кведаравічюса «Extimacy Films».

Мантас Кведаравічюс є автором двох документальних фільмів, «Маріуполіс» та «Барзак», які демонстрували у секції «Панорама» Берлінале у 2016 та 2011 роках. Фільм «Стасіс» – це продовження його документальної роботи, ігрова кіновигадка.

Оператор–постановник – В'ячеслав Цвєтков, звукорежисер – Андрій Нідзельський, художник-постановник – Юрій Григорович, композитор – Антон Байбаков спільно з гуртом «ДахаБраха». Головні ролі виконують Рита Бурковська, Ганна Білоброва, Мехді Мохаммед та Гаріп Оездем.

Кінотеатральний реліз фільму запланований на 2018 рік.

За офіційною інформацією