f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Підсумки 8-го Одеського МКФ

03.08.2017

8-ий Одеський міжнародний кінофестиваль, який тривав із 14 по 22 липня 2017 року, підбиває підсумки.

Цього року для участі у конкурсних програмах було подано 911 фільмів з 81 країни. За головний приз – Ґран-Прі – змагалися 12 фільмів-учасників Міжнародного конкурсу, у Національній конкурсній програмі брало участь 6 повнометражних та 17 короткометражних стрічок, у Конкурсі європейських документальних фільмів – 8. Загалом у конкурсних та позаконкурсних програмах фестивалю було показано 107 фільмів, включно із серіалами, із 36 країн Європи, Азії, Африки, Південної та Північної Америки. Зі 107 фільмів найкоротша стрічка тривала 7 хвилин, найдовша – 152 хвилини.

У всіх конкурсних програмах – Міжнародній, Національній та Конкурсі європейських документальних фільмів – сумарно брало участь 43 фільми, 17 з яких (40%) зняли жінки-режисери.

Глядачі подивилися рекордну за 8 років проведення фестивалю кількість українських фільмів – 48.

3 українських стрічки брали участь одночасно в двох конкурсних програмах: “Рівень чорного” режисера Валентина Васяновича (Міжнародний та Національний конкурс), “Головна роль” Сергія Буковського (Конкурс європейських документальних фільмів та Національний конкурс) та “Січень-березень” Юрія Речинського (Міжнародний та Національний конкурс).

Аудиторія ОМКФ склала 125 тисяч глядацьких переглядів.

Вперше за історію Одеського кінофестивалю показ на Потьомкінських сходах пройшов у спільному супроводі симфонічного оркестра та вокаліста – вокальні партії виконала оперна співачка Софі Фурньє. Музику до фільму “Дамське щастя” Жюльєна Дювівє написав композитор Ґабріель Тібодо. Найбільший open-air-кіноперформанс Східної Європи традиційно зібрав 15 тисяч глядачів.

“Одеський кінофестиваль стає масштабнішим із року в рік, – говорить Вікторія Тігіпко, Президент ОМКФ. – Вже кілька років поспіль ми – найбільший глядацький кінофестиваль Східної Європи. Нас знають та люблять у світі, до нас приїжджають найкращі закордонні кінематографісти, ми отримуємо безліч заявок на участь у конкурсних програмах. Все це свідчить про те, що ОМКФ вдалося міцно закріпитися на світовій кіномапі! Ми не плануємо зупинятися на досягнутому: наступного року ми розширимо наші майданчики в Одесі, ще більше посилимо впізнаваність кінофестивалю за кордоном, щоб забезпечити приїзд кіноманів та кінопрофесіоналів з усього світу”.

Під час церемонії закриття 8-го ОМКФ було вручено 2 премії “Золотий Дюк” за внесок у кіномистецтво – голові правління Європейської кіноакадемії, тричі номінанту на “Оскар”, режисеру, сценаристу, почесному гостю кінофестивалю Агнєшці Голланд та акторці-володарці BAFTA, “Золотого Глобусу”, 2 нагород Cesar, “Срібного Ведмедя” Берлінале та 3 нагород Каннського кінофестивалю, спеціальному гостю ОМКФ Ізабель Юппер.

На 8-й Одеський міжнародний кінофестиваль приїхали найкращі світові кінопрофесіонали, серед яких знана акторка Лія Ахеджакова, режисер-володар “Срібного Ведмедя” Берлінале Крістіан Петцольд, сценарист, режисер Сергій Лозниця, кінокомпозитор-номінант на премію “Гойя” Євгеній Гальперін, акторка-володарка “Золотої Дзиґи” Римма Зюбіна, актор Ейдан Тернер, арт-директор секції “Тиждень критики” Каннського кінофестивалю Шарль Тессон, володарка премії Lola Сібель Кекіллі, режисер, сценарист, продюсер Заза Урушадзе, президент Міжнародного кінофестивалю у Трансільванії Тудор Джурджу, акторка Марія Хофштаттер, актор Анджей Хира.

Секція Film Industry Office зібрала більше 700 кінопрофесіоналів з різних країн. За 4 дні виступило 30 спікерів, було представлено по 11 проектів у рамках пітчингу та Work in progress, вперше на ОМКФ пройшов Actor’s Workshop для 12 українських актрис та акторів. Викладачами курсу стали актор Іван Шведов, кастинг-директор Ненсі Бішоп, засновник кінофестивалю Subtitle Річард Кук, акторка Шані Кляйн. Також вперше пройшов конкурс серіалів Odesa IFF ScripTeast Series Projects, в рамках якого було представлено 5 проектів.

У Літньому Кіноринку ОМКФ брало участь близько 300 представників дистриб’юторських компаній та українських кінотеатрів, а також кіностудій та інших компаній, що надають послуги у галузі кіноіндустрії.

“ОМКФ – це ретельно відібрана програма найкращих фільмів з усього світу. Також це головний майданчик для перегляду українських фільмів і місце, де зустрічаються представники української кіноіндустрії та міжнародні кінопрофесіонали, – каже генеральний продюсер Одеського кінофестивалю Юлія Сінькевич. – Кожного року розширюються ділові програми ОМКФ – Film Industry Office та Літній Кіноринок. У 2017 році професійна секція поповнилася новим напрямком – пітчингом серіалів зі Східної Європи Odesa IFF ScripTeast Series Projects – це унікальний проект не лише для України, а і для всієї Європи. Окрім того, ми зробили акцент на співпраці українських та міжнародних кінопрофесіоналів в рамках презентації “Балтіський фокус”, а традиційні програми ОМКФ – пітчинг та Work in Progress – зібрали рекордну кількість глядачів та було високо оцінені журі експертів. Щорічно кінофестиваль стає все більш привабливою подією для представників кіноіндустрії з усього світу – цю тенденцію ми збережемо і для 9-го ОМКФ”.

У рамках ділової програми 8-го ОМКФ відбувся Investors Club (iClub), головною темою якого стали інновації, нові технології та розвиток. Серед спікерів та учасників iCub були директор CASMI Річард Баркер, голова наглядової ради “ТАСКОМБАНК” Сергій Тігіпко, засновник та генеральний директор Horizon Capital Олена Кошарна, засновник компанії “Текстиль-Контакт” Олександр Соколовський та режисер Сергій Лозниця. Модераторами виступили президент ОМКФ Вікторія Тігіпко, провідний експерт у біології стовбурових клітин Джеймс Пейр, журналіст, письменник та телеведучий Дмитро Гордон. Захід став можливим завдяки підтримці венчурного фонда TA Ventures та “ТАСКОМБАНК”, а IL Decameron Clubhouse Odessa не лише приймав у себе гостей ОМКФ, але і став майданчиком для проведення iClub.

Новою локацією ОМКФ став “Зелений театр Stella Artois”, де проходили спецальні покази та кіноперформанси просто неба.

Заходи кінофестивалю висвітлювало 600 представників преси, у тому числі – провідних світових видань, таких, як The Hollywood reporter, The Guardian та Cineuropa.

Допомагали в організації кінофестивалю більше 200 волонтерів, серед яких, окрім українців, були представники Австралії, Англії, Португалії та Росії.

Нагадаємо, володарем Ґран-Прі кінофестивалю за результатами глядацького голосування стала стрічка “Король бельгійців” (Бельгія, Нідерланди, Болгарія) режисерів Джессіки Вудворт та Петера Бросенса.

Найкращим фільмом за версією журі Міжнародної конкурсної програми стало “Літо 1993” Карли Сімон (Іспанія).

Найкращою картиною Конкурсу європейських документальних фільмів була обрана робота “Головна роль” режисера Сергія Буковського.

Статуетку “Золотий Дюк” за найкращий повнометражний фільм Національної конкурсної програми отримав Dixie Land” Романа Бондарчука, а найкращою короткометражною картиною 8-го ОМКФ була обрана стрічка Катерини Горностай “Бузок”.

Приз у розмірі 60000 гривень від спонсора ОМКФ – інвестиційно-девелоперської компанії UDP – отримали проекти “Стоп-земля” (реж. Катерина Горностай) та “Мої думки тихі” (реж. Антоніо Лукіч).

Проект-переможець Work in Progress “Вулкан” (реж. Роман Бондарчук) був нагороджений призом: сертифікатом на авіаквитки номіналом у розмірі 2000 євро від авікомпанії №1 в Україні – “Міжнародні Авіалінії України” – генерального авіаперевізника ОМКФ.

Чесність та достовірність оголошених результатів голосування підтвердила аудиторсько-консалтингова компанія Kreston GCG, котра є офіційним аудитором Одеського міжнародного кінофестивалю.

8-й ОМКФ відбувся за підтримки генерального партнера “ТАСКОМБАНК”, офіційного спонсора фестивалю Stella Artois, генерального телевізійного партнера телеканалу “Україна”, офіційного спонсора ARARAT, офіційного автопартнера Renault, офіційного партнера IL Decameron Clubhouse Odessa, партнера програми “ОМКФ дітям” разом із “Чілдрен Кінофест” – дитячого бренду “Малятко”, офіційного партнера прийомів відкриття та закриття “Фігаро-Кейтерінг”, ресторанного партнера Fratelli, офіційного партнера Nikitina Magic Shock, чистого партнера Karcher, beauty-партнера Mary Kay, партнера Panorama, надійного інтернет-партнера TENET, партнера Sport Life.

9-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 13 до 21 липня 2018 року.

Офіційна інформація