f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Держкіно про висунення «Рівня чорного» на «Оскар»

31.08.2017

29 серпня 2017 року Український Оскарівський комітет обрав фільм, який представлятиме Україну на ювілейній 90-ій церемонії «Оскар» у номінації «Найкращий фільм іноземною мовою».

Переможцем став фільм «Рівень чорного» Валентина Васяновича.

Самотність мешкає у великому місті. Костя, весільний фотограф, теж у ньому живе. На порозі 50-річчя герой розуміє, що все, що він любив і до чого був прив'язаний, відходить назавжди. Хоча таких речей у його житті не так вже й багато: паралізований після інсульту батько, подруга – стиліст весільного журналу, старий кіт, слайди, на яких він молодий і щасливий. Костя все життя фотографує чуже щастя. Для нього це звичайна рутина.

Ролі у стрічці виконали Костянтин Мохнач і Катерина Молчанова. 

Світова прем’єра фільму відбулася на 8-му Одеському міжнародному кінофестивалі. Фільм був представлений у Національній та Міжнародній конкурсних програмах. Стрічку було відзначено премією журі Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI найкращому українському повнометражному фільму.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко відзначив високу конкуренцію при цьогорічному відборі фільму і привітав Валентина Васяновича з перемогою: «Я був вражений рівнем режисури, який Валентин демонструє у цьому фільмі як кіномитець. Хочу зауважити, що в прокат  «Рівень чорного» вийде за державної підтримки. У межах своїх можливостей Держкіно долучиться також до організації промо-кампанії фільму закордоном».

Фільмографія та нагороди режисера:

2004  – «ПРОТИ СОНЦЯ» – Премія журі Міжнародного кінофестивалю в Клермон-Феррані, Відзнака журі на Міжнародному кінофестивалі в Торонто та інші нагороди.

2012  – «ЗВИЧАЙНА СПРАВА» – Спеціальна відзнака журі, нагорода від Міжнародної федерації кіноклубів FICC Одеського міжнародного кінофестивалю.

2013 – «КРЕДЕНС» –  приз журі Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI найкращому українському повнометражному фільму на Одеському міжнародному кінофестивалі.

2014 – «ПРИСМЕРК» – Особлива відзнака Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, «Золотий Дюк» за найкращий український фільм на Одеському міжнародному кінофестивалі.

У якості продюсера та оператора-постановника:

2014 – «ПЛЕМ’Я» режисера Мирослава Слабошпицького (фільм став найбільшим українським міжнародним кіноуспіхом, вигравши Ґран-прі на Каннському тижні критики та отримавши більш ніж 40 інших нагород у всьому світі).

У широкий кінотеатральний прокат «Рівень чорного» вийде за підтримки Держкіно 31 серпня 2017 року.

Офіційна інформація