f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Український стенд на TIFF: оголошено програму

05.09.2017

В індустріальній секції 42-го Міжнародного кінофестивалю в Торонто, який відбудеться з 6 по 17 вересня 2017 року, Україна представить перший національний стенд та ринковий показ фільму «Рівень чорного» Валентина Васяновича, обраного українським кандидатом на премію «Оскар» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою». Також паралельно відбудуться Дні українського кіно в Торонто – відкриті покази свіжих повнометражних українських стрічок.

Український стенд #20 на 42-му Міжнародному кінофестивалі в Торонто буде представлено в рамках TIFF Industry Сentre з 7 по 17 вересня 2017. Стенд, який вже традиційно працюватиме під закликом Ukraine is Your Destination, представлятиме актуальну інформацію про українські кінопроекти, кінокомпанії та галузеві послуги. З цією метою підготовано каталоги Ukrainian Film Industry Guide, Ukrainian Films 2016/2017 Catalogue та презентацію Discover Ukraine про можливості й переваги кіновиробництва в Україні та систему рібейтів для іноземних продюсерів, яку 10 вересня 2017 року у Торонто проведуть Вікторія Ярмощук, виконавчий директор Української Кіноасоціації, та Пилип Іллєнко, голова Державного агентства України з питань кіно.

Міжнародний кінофестиваль у Торонто є наймасштабнішою кіноподією Північної Америки та вважається майданчиком для початку щорічних «оскарівських перегонів», адже саме там преса та професійна громадськість мають нагоду вперше ознайомитись з ймовірними кандидатами до шорт-лісту премії Американської кіноакадемії. У рамках роботи стенду заплановано ринковий показ українського кандидата на премію «Оскар–2018» від України – стрічки Валентина Васяновича «Рівень чорного», яка без діалогів розповідає історію самотності у великому місті. Прем’єра фільму відбулася на 8-му Одеському міжнародному кінофестивалі, де його було нагороджено призом від Журі Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI.

«Ми всі сподіваємось на диво, адже шанси потрапити у шорт-ліст невеликі. Але головне, для чого потрібна міжнародна промо-кампанія фільму-кандидата від України – це щоб ті 5600 академіків звикали до того, що українське кіно є, і воно присутнє на міжнародному ландшафті. Це частина промо-кампанії українського кіно в цілому», – коментує автор фільму «Рівень чорного» Валентин Васянович.

Також на стенді відбудеться перша міжнародна презентація історичної драми «Антон» режисера Зази Урушадзе, зйомки якої наразі тривають в Одеській області. Фільм є копродукцією України, Грузії, Литви та Польщі й розповідає історію німецького поселення на півдні України у 1919 році.

На преc-конференції у Києві, присвяченій роботі національного стенду, голова Держкіно та ініціатор проведення української індустріальної програми в Торонто Пилип Іллєнко зазначив: «Україна вже давно бере активну участь в подібних заходах на великих кінофестивалях та кіноринках. Цьогоріч ми вперше на офіційному індустріальному рівні долучимося до великих кіноівентів Північної Америки. Ця участь є для нас надзвичайно важливою, адже це кіноринок одного із найбільших кінофестивалів у світі. Також важливо, що окрім Українського стенду на кіноринку ми також проведемо Дні українського кіно в Торонто. Це дозволить всебічно представити наше кіно та можливості нашої країни, аби залучити кіновиробників з усього світу».

«Стенд на кінофестивалі в Торонто буде вже третім в рамках руху української кіноспільноти на міжнародну арену під слоганом Ukraine is Your Destination. Ми, як об’єднання представників кіноіндустрії, і наші партнери з державних органів хочемо вибудувати послідовну роботу на міжнародному ринку – робити українські стенди на усіх важливих ринках та фестивалях, послідовно доносити єдині правильні меседжі міжнародній спільноті», – наголосила виконавчий директор Української Кіноасоціації Вікторія Ярмощук.

Паралельно робочою групою стенду буде організовано Дні українського кіно в Торонто – серію відкритих показів нещодавно вироблених повнометражних українських фільмів. Програма включає відомі у світі документальні стрічки «Процес» Аскольда Курова (Спеціальна подія Берлінале–2017; фільм було вироблено без участі України. – НСКУ) та «Школа №3» режисерів Лізи Сміт та Георга Жено (Ґран-прі Generation 14+ Берлінале–2017); історичний екшн «Червоний» режисера Зази Буадзе за романом Андрія Кокотюхи; драму Тараса Ткаченка «Гніздо горлиці», нагороджену шістьма національними кінопреміями «Золота Дзиґа»; трагікомедію Аркадія Непиталюка «Припутні» та кримінальну комедію «DZIDZIO Контрабас» Олега Борщевського, яка зараз перебуває  в українському кінопрокаті.

Український стенд на 42-му Міжнародному кінофестивалі в Торонто організовано Державним агентством України з питань кіно спільно з Посольством України в Канаді, за підтримки Українського Національного Об'єднання в Торонто та представників української кіноіндустрії.

Офіційна інформація