f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

«Коли Падають Дерева» у конкурсній програмі Panorama Berlinale 2018

25.01.2018

Повнометражний дебютний фільм Марисі Нікітюк «Коли Падають Дерева», що створюється за підтримки Держкіно,  відібрано до конкурсної програми Panorama Berlinale 2018 Берлінського міжнародного кінофестивалю (Берлінале).

 

Про це повідомила компанія-виробник фільму «Директорія Кіно», яка зазначила, що це і буде світова прем’єра картини: «Для всієї творчої групи фільму це визначна подія, яка сприяє визнанню українського кінематографа на міжнародному рівні і продовжує успіхи українських кінематографістів останніх років».

 

Берлінале є одним із найвпливовіших у світі кінофестивалів класу «А». Цього року він пройде з 15 по 25 лютого у Берліні (Німеччина).

 

Panorama Berlinale – одна із основних програм фестивалю, заснована у 1982-му році як секція для сміливих та непересічних фільмів, що розширюють рамки смислів та візуальної естетики.

Свою місію Panorama формулює так: метою Панорами є пошук по всьому світу нових імпульсів у тенденціях кінематографа, а також показ фільмів з потужним художнім баченням та мужністю бути іншими.

 

Як зазначив Голова Держкіно Пилип Іллєнко: «Українське кіно має великий досвід як участі у Берлінському кінофестивалі, так і отримання його нагород. Проте це вперше участь у Берлінале бере український фільм режисера–дебютанта у повному метрі. Я радий, що Держкіно підтримало цей проект, і впевнений, що його фестивальне життя буде гучним. Бажаю успіху!».

 

Серед українських фільмів, що були представлені в цій секції: фільми Кіри Муратової «Другорядні люди» (2001 р.) та її короткометражний фільм «Лист до Америки» (2000 р.). На Берлінському кінофестивалі раніше були представлені короткометражні фільми Мирослава Слабошпицького та Нарімана Алієва, анімаційний фільм Степана Коваля «Йшов трамвай 9-ий номер», повнометражний фільм Юрія Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу», документальна стрічка «Школа №3» Єлизавети Сміт та ін.  

Цього року Panorama проходить під гаслом: «Непокора – «політика тіла», головна ідея – стійкість до мачизму».

 

Під час Берлінале відбудеться 5 фестивальних показів і 2 закритих покази для професійної спільноти. У рамках фестивалю фільм зможе претендувати на такі  нагороди: Нагорода за найкращий дебют  (50 000 євро), нагорода глядацького голосування Panorama, приз журі FIPRESCI, нагорода CICAE Art Cinema, премія «Мир кіно» (4 000 євро), премія Гайнера Карова (5000 євро), приз Екуменічного журі та від Label Europa Cinemas.

 

Роботу над фільмом молодий режисер і сценарист Марися Нікітюк та продюсер Ігор Савиченко розпочали ще в 2013-му році, презентувавши проект на кіноринку в Таллінні. Через рік разом зняли дебютний короткометражний фільм Марисі в якості режисера «В деревах», який було представлено на Одеському кінофестивалі. Там же в індустріальній секції проект фільму «Коли Падають Дерева» виграв приз за найкращий пітчинг. До початку зйомок повнометражного фільму Марися зняла ще два коротких метри «В Деревах» і «Мандрагора» виробництва  Директорії кіно та «Сказ» виробництва Крісті Фільмз, обидва були представлені на Міжнародному кінофестивалі «Молодість». Фінальну корекцію сценарій пройшов у рамках програми ScripTeast у 2015-2016 рр.

 

Ще на етапі сценарію фільм викликав зацікавленість широкої професійної спільноти, отримав підтримку Державного агентства України з питань кіно, Польського Кіноінституту, Македонського агентства з питань кіно, відзнаку найкращого проекту на пітчингах ОМКФ-2014 року, його  також було презентовано на Baltic Events, DAB та MAIA Workshops. У травні 2016 року «Коли Падають Дерева» став переможцем церемонії 10 сесії ScripTeast Award, що проводилась під час Каннського кінофестивалю.

Фрагменти фільму також були представлені у секціях Work-in-Progress фестивалів у Варшаві, Вільнюсі та Одесі, фільм пройшов доопрацювання в програмі First Cut у рамках індустріальної секції фестивалю в Трієсті.

 

КОРОТКИЙ СИНОПСИС

 

В українській провінції розгортається історія 5-літньої бунтівної Вітки, її двоюрідної сестри-підлітка Лариси та її коханого молодого бандита Шрама.

Після смерті батька перед Ларисою гостро постає питання подальшого її майбутнього. Лариса хоче творити свою долю власними руками, та за любов до бандита Шрама її осуджує родина. Бабуся, яка переживає лише за те, що скажуть люди, та змучена мати Лариси підштовхують її до стереотипного сценарію життя.

Лариса і Шрам планують втекти разом подалі від бандитів, розрухи та родичів. Але чи зможуть вони заплатити ціну свободи?

 

Фільм створюється міжнародною командою за підтримки Держкіно. Разом з Марисею фільм знімав відомий польський оператор-постановник Міхал Енглерт (Польша), титулований на фестивалях у Санденсі та Берліні, оператор-постановник Матеуш Вічлач (Польша). До творчої групи також увійшли: художник-постановник картини Влад Дудко (Україна), художники з гриму Тетяна Хорошун і Тетяна Бовт (Україна), композитор Микита Моісеєв (Україна), співкомпозитор Александар Пейовскі (Македонія),  режисери монтажу – Блаже Дулєв (Македонія), Міленіа Фідлєр (Польша), Іван Банніков (Україна), костюми від Костянтина Кравця (Україна).

 

Кастинг провела Алла Самойленко (Україна), її досвід дозволив створити унікальний акторський ансамбль. Ролі виконують: 4-літня Соня Халаімова, Максим Самчик, Настя Пустовіт, Женя Григор’єв, Аеліта-Вікторія Аверман, Петро Пастухов, Маша Трепікова, Марія Свіжинська, Алла Самойленко, Вадим Ковальов, Іван Бліндар, Олександр Балабан, Володимир Джура.

Для підготовки молодих акторів до їхнього дебюту на великому екрані було залучено театрального режисера, педагога, керівника акторської студії «Саквояж» Ігоря Колтовського.

 

Фільм вироблено компанією Директорія Кіно (Україна), у копродукції з Message FIlm (Польща), Fokus In (Македонія), Солар Медіа Інтертейнмент (Україна) за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Польського кіноінституту та Македонського агентства кіно.


Група продюсерів складається з досвідчених у міжнародній копродукції продюсерів: Ігор Савиченко, Роман Климпуш, Володимир Філіппов та Сергій Лавренюк з України, Ізабела Войцек, Віолетта Камінскі, Даріуш Яблонський з Польщі та  Дарко Башескі з Македонії.

Міжнародною дистриб’юцією фільму займається Latido Films (Іспанія) на чолі з Антоніо Саура.

 

 

Інформацію надано Державним агентством України з питань кіно.