f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

«Дельта» й дивовижні невдахи: що дивитися на Docudays UA

26.03.2018

Кінець березня особливий для кожного фаната документального кіно — саме зараз стартує фестиваль Docudays UA. Цьогоріч він змінив прописку й замість традиційного Будинку кіно проходитиме в кінотеатрах «Жовтень» і «Україна» та креативному просторі IZONE.

Тема фестивалю — «Рівні рівності». Куратори програм пропонують дискутувати про стереотипи й зібрали стрічки про ті групи людей, що найчастіше зазнають утисків. Усього на фестивалі покажуть 62 фільми з 36 країн.

Громадське.Культура пропонує власний ТОП обов'язкових до перегляду фільмів.

«Жінка в полоні»

Фільм угорської режисерки Бернадетт Туза-Ріттер. Стрічка розповідає про жінку, яка близько 10 років працює в рабських умовах без оплати праці. Його знімали два роки, протягом яких героїня наважується на найсміливіший крок у житті.

«Хапай і тікай»

Інколи складно повірити, що існують традиції викрадення жінок, щоб потім одружитися з ними. У Киргизстані є звичай під назвою «ала-качуу» — «хапай і тікай». Іспанська режисерка Розер Корейя зняла однойменний фільм про відродження традиції у післярадянські часи та як киргизські правоохоронці закривають очі на числені випадки викрадень майбутніх наречених.

Фільм бере участь у конкурсній програмі.

«Дельта» 

Третій документальний фільм режисера Олександра Течинського. Він провів дві зими у місті Вилковому на Дунаї, яке називають «українською Венецією». Однак карнавали та бієнале сучасного мистецтва там не проводять, місцеві займаються риболовлею та заготівлею очерету. Прем'єра «Дельти» відбулася на фестивалі DOK Leipzig, де фільм отримав почесну відзнаку.

«Макала»

Історія конголезьця, який щодня тяжко працює, щоб прогодувати родину. Фільм французького режисера Еммануеля Ґра отримав відзнаку на тижні критиків Каннського кінофестивалю. Своїми враженнями від перегляду напередодні Docudays UA поділився кінознавець Андрій Алфьоров .

«Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека»

Знаменитий художник Енді Ворхол часто крав книжки з Нью-Йоркської публічної бібліотеки. А знаменитий американський режисер Фредерік Вайзмен зняв документальний фільм про цю книгозбірню — місце вільного доступу до знань для кожного. Стрічку вже представили на найголовніших кінофестивалях.

«Дивовижні невдахи: інший світ»

Переможці пишуть історію, переможці відкорковують шампанське та, стоячи на п'єдесталі, слухають гімн своєї країни. Однак у тіні тріумфатора стоїть команда, яка готова віддати славу й здоров'я за свого лідера. Литовський режисер Арунас Мателіс задокументував історії велогонщиків-невдах, які нехтують власною перемогою, задля перемоги іншого.

«Рани 360» 

Окремою подією на фестивалі стане показ спільний проект Громадського та фотографа Йосифа Сивенького, знятий за допомогою технології віртуальної реальності. Глядачі зможуть «побувати» в палаті з пораненим Романом Кубишкіним, який майже втратив ліву половину мозку, побачити, які успіхи в спорті робить Сергій Романовський, якому ампутували праву ногу та відчути силу духу Вадима Ушакова, що крізь біль намагається знову ходити й говорити після поранення.

 

Джерело: Грамадське ТБ.