f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Українського режисера нагородили орденом мистецтв Франції

03.04.2018

Українського режисера Влада Троїцького удостоїли престижної нагороди від Міністерства культури Франції – ордена мистецтв і літератури.

Нагороду він прийняв з рук французького посла в Україні Ізабель Дюмон на відкритті фестивалю «Французька весна в Україні», повідомляє bit.ua.

«За досягнення в мистецтві та популяризацію української культури», - так звучить обґрунтування до отримання Троїцьким ордена.

Влад Троїцький вже більше десяти років співпрацює з Францією. Спочатку він возив туди постановки театру «ДАХ», а тепер французька публіка знає і поважає групи Dakh Daughters і «ДахаБраха». У зв'язку з цим саме Троїцького обрали для постановки вуличного перформансу «Повітря», який відкривав 15-ю «Французьку весну» 31 березня.

Нагадаємо: Орден мистецтв і літератури – це відомча нагорода Франції, яку з 1957 року вручають за професійні досягнення діячам різних сфер культури. Володарями цього ордену є Квентін Тарантіно, Джим Джармуш, Роман Поланскі, Девід Боуї, Брюс Вілліс, Шерон Стоун, Фаррелл Вільямс, Іггі Поп, Леонардо Ді Капріо та інші.

Серед українців орденом Мистецтв і літератури Франції раніше відзначали диригента Миколу Дядюру, політика, підприємця і мецената сучасного мистецтва Віктора Пінчука, перекладача Анатоля Перепадю, директора кінофестивалю «Молодість» Андрія Халпахчі та директора Львівського історичного музею Романа Чмелика.

 

Джерело: Укрінформ.