f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Українсько-ізраїльський фільм NO-ONE отримав приз на кінофестивалі у Відні

03.08.2018

Нагадаємо, на 47-му МКФ «Молодість» фільм NO-ONE Льва і Володимира Прудкіних отримав одразу дві нагороди на фестивалі незалежного кіно Vienna Independent Film Festival 2018.

Приз за Найкращий фільм, а також Приз за Краще візуальне рішення, який був розділений між співрежисером Львом Прудкіним і трьома операторами Зивом Берковичем, Давидом Страгмайстером і Борисом Литовченком.

Відень став четвертим фестивалем для NO-ONE після міжнародної прем'єри на фестивалі в Хайфі, 40-го ММКФ і української прем'єри на фестивалі «Молодість».

Ця стрічка  дивовижна вже на етапі творення: сценарій написав Лев Прудкін ще на початку 1990-х, але закинув його, а наприкінці 2000-х він намагався його екранізувати, та не вийшло, тож за матеріал узявся батько, Володимир. Маючи за спиною великий режисерський та організаційний досвід роботи в московській школі-студії МХТ, він переписав сценарій, і разом вони почали його знімати вже в Ізраїлі 2015 року, куди переїхали 2008-го. Від України участь приймала компанія «Кінотур», що забезпечила фільму високоякісний постпродакшн.

Восени картина виходить в прокат. І хоча на перший погляд фільм далеко за межами кінопрокатних трас, зокрема й фестивальних, це ні в якому разі не свідчить про його хибність, а лише про форму: збляклий жовтувато-сірий колір кадру, ніби плівка з минулого, чудова чіткість, високоточна камера, крани, локації - не дешеве кіно, але й не крупнобюджетне, кіно дуже особисте, театральне, літературне, інтелектуальне. Та попри некінематографічність цих термінів, саме в цьому фільмі вони, зібрані докупи, несподівано грають, і цим творять нову парадигму, де все можливе і все нагадує магічний реалізм.

Ольга СТЕЛЬМАШЕВСЬКА, "День".