f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Fwd: Кіноальманах "Українська Нова Хвиля" відкриє ІІІ Черкаський фестиваль короткометражного кіно "Кіношот"

09.08.2018

 

16 серпня о 19:00 ІІІ Черкаський фестиваль короткометражного кіно КІНОШОТ відкриє кіноальманах  «Українська Нова Хвиля. Runaway», який вже вп'яте випускає Національний центр Олександра Довженка.
 
Показ і церемонія відкриття проходитимуть в кінотеатрі «Україна», м. Черкаси.
 
Представить кіноальманах кінознавчиня та менеджер з дистрибуції Довженко-Центру Альона Пензій, яка також увійшла до складу журі фестивалю.
 
До збірки "Українська нова хвиля: Runaway" цього року увійшли такі фільми:
 
"Чапля" Марії Пономарьової;
"МА" Марії Стоянової;
"Елювіум: регенеративна істота" Стаса Сантімова;
"Діна" Мирослави Клочко;
"Фінгермен" Івана Шохи;
"Випуск 97" Павла Острикова;
"Elektroman" Микити Скоморохова;
"Невидима" Максима Наконечного;
 
Українська Нова Хвиля - проект презентації найкращих короткометражних фільмів українських режисерів-дебютантів поточного року. Започаткований Національним центром Олександра Довженка 2012 року, він щороку, представляє у всеукраїнському прокаті  найкращі короткометражні дебютні роботи молодих українських режисерів, що пройшли селекцію та були відзначені на національних та міжнародних кінофестивалях.
 
"Нова збірка від молодих і сміливих українських режисерів говорить про ситуацію, коли реальність виявляється занадто близько, коли її можна роздивитися аж до найменших зморшок і рухів, але можна і розвернутися й утекти в уявні світи", - йдеться в описі збірки.
 
Всі вісім фільмів збірки об’єднує тема втечі.  Кіно з моменту його виникнення – це втеча від реальності в затишну та безпечну темряву кінозали, в сновидіння та марення, в світ чужих та своїх фантазій.
 
«Український короткий метр еволюціонує стрімкими темпами. Принаймні ті короткометражки, що потрапляють до цього альманаху. З кожним роком вони стають все складнішими, все дорослішими, все вдумливішими і винахідливішими. Цього року новели «хвилі» об'єднано магією. Не тією, що перетворює гарбуз на карету, а тією, що по-особливому електризує повітря. Хтось біжить від дійсності в фантазію, хтось - в ностальгію, хтось - у ніч. Але всі незмінно повертаються назад»,
                                                                                                                                                                                                                Хорошее кино
 
Детальніше про фільми збірки: http://www.dovzhenkocentre.org/news/354/
 
Трейлер проекту: 

 
КіноШот – це мистецький захід для творчого спілкування, обміну креативними ідеями та досвідом між молодими українськими режисерами і визначними фахівцями галузі кінематографа, продюсерами та акторами не лише України, а й зарубіжжя. "КіноШот" – це майданчик для налагодження зав’язків, пошуку нових контактів та зародження нових культурно-мистецьких проектів.
 
Фестиваль триватиме з 16 по 19 серпня в Черкасах. Програма фестивалю короткометражних фільмів розрахована на три насичені дні, які, окрім перегляду конкурсної та позаконкурсної програм, умістять у собі зустрічі із видатними діячами мистецтва та кіно та відвідини цікавих лекцій на відповідні теми.
 
 
Національний центр Олександра Довженка – державний кіноархів художніх фільмів, що зберігає більше ніж 4 600 найменувань кінотворів. Є єдиним Асоційованим членом Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF) в Україні. Центр Довженка здійснює наукові дослідження в галузі кінематографії, займається дистрибуцією і промоцією українського кіно, укладає й видає довідникову літературу з історії кіно, спеціалізовані кіновидання. На зберіганні в центрі знаходяться особисті архіви відомих кіномитців та унікальні артефакти українського кінематографу.

Інформацію надано Державним агентством України з питань кіно.