f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Українські кінематографісти збираються знімати фільм під дістанційним керівництвом Сенцова - адвокат

11.08.2018

Про це захисник українського режисера повідомив в інтерв'ю виданню «Медуза».

«Зараз ведуться переговори про те, щоб почати знімати фільм під його дистанційним керівництвом. Ніби як проект повинен запуститися у вересні. Так кінематографісти сподіваються надати йому сили, включити в роботу і полегшити його існування в колонії», - сказав Дінзе.

За словами адвоката, Сенцов у колонії пише да допрацьовує сценарії та оповідання.

«Я не можу говорити про це докладніше, але знаю, що, можливо, вже у вересні почнеться дистанційний кастинг, адвокати будуть ходити через день до нього в колонію, щоб узгоджувати якісь деталі. Але все це поки на рівні розмов. Дієвих зрушень в цьому напрямі поки немає», - додав він.

Як раніше повідомляла продюсерка Анна Паленчук, Сенцов бере активну участь у постановці своєї п’єси «Номери» в Україні. Прем’єра п’єси запланована на кінець осені цього року. В Україні кілька разів влаштовувати читання уривків п’єси «Номери», але повноцінної постановки ще не було.

Нагадаємо, що Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

Активісти в Україні й усьому світі продовжують вимагати від Росії і президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції відбуваються в різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.