f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

16 СЕРПНЯ У КІНОПРОКАТ ВИХОДИТЬ ТРАГІКОМЕДІЯ «ГІРСЬКА ЖІНКА: НА ВІЙНІ»

16.08.2018

16 серпня 2018 року до українського кінопрокату виходить трагікомедія Бенедикта Ерлінґссона «Гірська жінка: на війні», що створена у копродукції Ісландії, Франції та України за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Стрічку покажуть в 64-ох кінотеатрах 21-го міста.

Головна героїня, 50-річна Хатла, живе тихим життям – однак за образом самотньої диригентки хору ховається зухвала екоактивістка. Жінка веде одиночну війну з місцевим алюмінієвим заводом. Вона ризикує всім, щоб захистити природу ісландських передгір’їв – але ситуація змінюється, коли в її житті з’являється дівчинка-сирота з України.

Світова прем’єра стрічки Бенедикта Ерлінґссона пройшла в рамках «Тижня критики» Каннського кінофестивалю, де фільм отримав три премії: авторську нагороду Prix SACD за музику, глядацький приз Prix du Public та єдину державну премію фестивалю – Grand Rail d’Or, символічну нагороду від асоціації залізничників-кінематографістів. Також фільм удостоївся призу від асоціації Cinécole – Coup de Coeur, який присуджується викладачами та студентами французьких вишів одному з 11 фільмів програми Каннського кінофестивалю.

Українським продюсером фільму є Сергій Лавренюк, компанія Solar Media Entertainment. Проект фільму став одним з переможців 10-го конкурсного відбору кінопроектів Держкіно. У фільмі звучить українська музика – спеціально для стрічки були адаптовані тексти пісень, які в кадрі виконують учасниці хору Ірина Данилейко, Галина Гончаренко та Сусанна Карпенко.

За словами голови Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка: «Цей фільм є для України дуже вдалим прикладом міноритарної копродукції. Наш внесок у виробництво стрічки становить 10%, а коли ми надаємо фільму фінансову підтримку, то хочемо бачити у ньому українські елементи, український культурний контекст. Як на рівні сюжету, так і на рівні участі знімальної групи. Ми отримали все перераховане вище пропорційно тому внеску, який зробили».

Напередодні за участі знімальної групи та голови Держкіно відбулися допрем’єрні покази на Західній Україні: у Львові, Івано-Франківську та Тернополі.

Дистрибуцією фільму в Україні займається компанія «Arthouse Traffic».

 

Офіційна інформація,

Бюро української кіножурналістики.