f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

ДОВЖЕНКО І: відкриття першого сезону регулярних подій в Довженко-Центрі

06.09.2018

14 вересня о 19:00 Довженко-Центр відкриває перший сезон регулярних подій та запускає оновлений публічний простір - лобі першого поверху з нагоди Дня кіно, дня народження Олександра Довженка та самого Довженко-Центру.   

ДОВЖЕНКО І – подія, приурочена до відкриття нового простору лобі Довженко-Центру, створеного як meeting-point для відвідувачів, резидентів та команди Центру. Тут розміститься унікальна для українських культурних інституцій сервісна інфраструктура: ресепшн, мікросцена для театральних та музичних подій, кінозала, музейна крамниця та ресторан ЕТЕР. Відкриттям простору розпочнеться перший сезон регулярних культурних подій Довженко-Центру та резидентів у власних стінах. 

10 вересня 1994-го року з нагоди 100-річчя від дня народження Олександра Довженка Указом Президента України №511/94 було засновано Національний центр Олександра Довженка – найбільший український кіноархів, в 2000 році об’єднаний з Київською кінокопіювальною фабрикою (засн. в 1948 році).

Попри виклики тривалої реконструкції, Центр впродовж цього часу був і надалі буде відкритим для сінефілів та продовжуватиме втілювати прогресивний підхід «музею in progress» — процесі побудови, трансформації та пошуку, неприхованому від публіки.

14 вересня 2018 року Довженко-Центр вперше презентує себе як простір з регулярним репертуаром кінопоказів та освітніх кіноподій, з театральним репертуаром Сцени 6 та розгалуженою арт-програмою резидентів Центру. 

У рамках першого сезону вересень–грудень 2018 в Довженко-Центрі розпочне свою діяльність гостинний кіноклуб архівного та артхаузного кіно; відбудуться авторські лекції серії «Культурфільм» за участі Сергія Лозниці, Євґєнія Марґоліта, Олени Стяжкіної; пройдуть екскурсії за лаштунки фільмофонду.

Відкриється кіноклуб музичним кіноперформансом «Ягідка кохання (реж. О. Довженко, 1926) feat Sed Contra Ensemble» (UA).

Також у програмі вечора: музичний перформанс Українського імпровізаційного оркестру (диригент – Дмитро Радзецький) та знайомство з програмами резидентів Довженко-Центру (серед яких ГО «Шостий поверх» (aka Cцена 6), хореографічна майстерня Віктора Рубана, Ruban Production ITP та БО Імпульс. Трансформація. Платформа, арт-клуб КОRА, книгарня «Довженко. Книги. Кава. Кіно» і щойно відкритий бар ЕТЕР з родини Malevich).  На завершення - вечірка для справжніх кінокоханців від Super DJ Mavr.

Розклад:                                                                                                   

19:00 – Виступ українського імпровізаційного оркестру (диригент – Дмитро Радзецький)

20:00 – Презентація програм резидентів

20:30 – «Коло Дзиґи»: Музичний кіноперформанс «Ягідка кохання (реж. О. Довженко, 1926) feat Sed Contra Ensemble»

21:00 – Super DJ Mavr

ЯГІДКА КОХАННЯ - найраніший із вцілілих фільмів Олександра Довженка, у якому він постає як комедійний режисер. Перукар Жан Ковбасюк дізнається, що став батьком. Дитина перекреслює всі його плани. Жан вирішує спекатись немовля, але воно щоразу чудернацьким чином повертається. Тільки коли Жан дізнається, що за дитину можна отримати матеріальну допомогу, знову знайти її вдається непросто.  

SED CONTRA ENSEMBLE створено у 2013 року за ініціативою композиторів Сергія Вілки, Віталія Кияниці та Андрія Мерхеля. Ансамбль виконує камерну музику від початку ХХ ст. і до сьогодення, постійно експериментує з електроакустичними та імпровізаційними проектами.

УКРАЇНСЬКИЙ ІМПРОВІЗАЦІЙНИЙ ОРКЕСТР – масштабний проект Дмитра та Сергія Радзецьких, що зібрав відомих українських музикантів, а також корифеїв українського джазу та авангарду. Унікальне явище у вітчизняній культурі, це живий звучний організм, що породжує музику «тут і зараз».

Вхід на захід вільний

Офіційній частині передуватиме прес-конференція за участю всіх резидентів Довженко-Центру, серед яких ГО Шостий поверх, книгарня Довженко. Книги. Кава. Кіно, Screen School Яніни Соколової, бар ЕТЕР з родини Малевич та інші. Завершиться прес-захід ексклюзивною екскурсією до Фільмофонду та лабораторії Центру.

Початок прес-конференції: 16:00. Акредитація: pr@dovzhenkocentre.org

Кінопрограма вересень-грудень 2018 в Довженко-Центрі – у вкладенні

Повний розклад показів: www.dovzhenkocentre.org 

Національний центр Олександра Довженка – найбільший український кіноархів, що зберігає понад 5000 найменувань ігрових, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів. Є єдиним членом Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF) в Україні. Забезпечує реставрацію, збереження національних фільмів, особистих архівів кіномитців, музейних фондів, здійснює наукові дослідження в галузі кінематографії, дистрибуцію та промоцію українського кіно.

Офіційні інформація.