f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

Сонце і батько української музики Микола Лисенко

22.03.2021

Суспільне Око 

Його називають символом української нації, сонцем і батьком української музики, музичним революціонером, який випередив свій час. Він – Микола Лисенко – великий композитор, диригент, піаніст, педагог, активний громадський діяч, збирач пісенного фольклору. Його твори донині лунають на оперних і театральних сценах багатьох країн світу.

Микола Лисенко походив зі старовинного козацького роду з Полтавщини. Здобув блискучу освіту у Київському університеті, потім – у Лейпцизькій консерваторії. Вже там його називали піаністом-віртуозом.

Всупереч діючому Емському указу 1876 року, який забороняв друкування українською мовою текстів до нот, Микола Лисенко принципово користувався рідною мовою. А ще він став одним із перших керівників "Українського клубу", який відстоював українську незалежність.

Саме Микола Лисенко написав музику до хорового твору, який став духовним гімном України – "Боже, великий, єдиний". Один із перших інтерпретував Кобзар Шевченка, робив обробки народних пісень, є автором десяти опер. Серед них – "Різдвяна ніч", "Утоплена", "Наталка Полтавка", "Тарас Бульба", "Енеїда", "Пан Коцький", "Зима і Весна"… Нарешті, справжнім шедевром української героїчної музики, символом боротьби українців за свою незалежність у ХХ столітті став "Запорозький марш".

Більше про геніального композитора дивіться у нашому відео

https://b-m.facebook.com/watch/?v=2497992507130793&_rdr

https://www.youtube.com/watch?v=p_sacpzQ8uc