f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

Телерадіостудія Міноборони разом з Film.ua зняли документальний фільм «Рейд»

26.10.2015

12 жовтня, о 19:00 у кінотеатрі «Україна» відбувся прем'єрний показ документального фільму «Рейд», присвяченого героїчним рейдам українських десантників, які зупинили російську агресію у серпні-вересні 2014 року. На прем'єрі були присутні герої фільму (десантники) і Президент України Петро Порошенко.

14 жовтня, у День захисника України, телевізійна прем'єра фільму «Рейд» відбулася в ефірі одразу кількох загальнонаціональних каналів. Зокрема, стрічку демонстрували телеканали «Інтер», «Україна», «UA: Перший», ICTV, СТБ, 5 канал, «Еспресо TV».

Радник міністра оборони з питань комунікацій Олексій Макухін розповів «Телекритиці», що стрічку «Рейд» зняли Центральна телерадіостудія Міністерства оборони України («Військове телебачення України») у партнерстві з кінокомпанією Film.ua.

Робота над проектом тривала з кінця липня та була завершена 11 жовтня. «Працювали доволі довго, тому що у фільмі багато героїв, багато прямої мови. Оскільки наші герої – це бойові десантники, їх було складно зловити в Києві. Тому ми багато подорожували, їздили за 15 кілометрів до лінії зіткнення, щоб записати інтерв'ю з нашими героями», – розповів радник міністра оборони.

Автор ідеї фільму – Олексій Макухін, автор сценарію – Олексій Гончарук, режисер монтажу – Андрій Трандін, продюсери – Поліна Толмачова й Андрій Ризванюк. За словами пана Макухіна, над «Рейдом» працювала та ж команда, що й над документальним фільмом «Аеропорт» про «кіборгів» – захисників Донецького аеропорту, прем'єра якого відбулася в травні 2015 року. 

«У фільмі не було позиції режисера. Фактично ці функції виконували режисер монтажу, автор сценарію, я та продюсер», – розповів пан Макухін.

Журналістську роботу – запис інтерв'ю десантників – проводили як журналісти Центральної телерадіостудії Міноборони, так і сценарист Олексій Гончарук, а також радник міністра оборони Олексій Макухін.

«Фільм народився з того, що я звернув увагу на цитату американського військового експерта Філіпа Карбера, що українські десантники з 95-ї бригади зробили найдовший рейд збройного формування у військовій історії світу. Це понад 400 кілометрів. Ми починаємо фільм із цього рейду, який дозволив українській армії звільняти території. Потім росіяни почали активніше використовувати свою артилерію і 24 серпня ввели свої війська – сталася Іловайська трагедія. Після цього були вже інші рейдові операції, які допомогли зупинити наступ ворога, що планувався за двома напрямками – на Маріуполь і Харків, і змусили ворога сісти за стіл переговорів», – розповів Олексій Макухін.

За словами пана Макухіна, переговорами з телеканалами щодо показу «Рейду» займалися Центральна телерадіостудія Міноборони та Адміністрація Президента.

Після телевізійної прем'єри стрічку виклали на YouTube-каналі «Військового телебачення України».

За інформацією «Телекритики»