f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

«Кафкіанський процес» над Сенцовим: презентація фільму «З.О.С.»

01.11.2015

На «Молодості» презентували робочі матеріали документальної стрічки «З.О.С.» («Звільнити Олега Сенцова») російського режисера Аскольда Курова.

«Впевнений, що робота нашого суспільства, митців, російських митців, в першу чергу, дійсно допоможе нам звільнити Олега Сенцова», – переконаний генеральний директор КМКФ «Молодість» Андрій Халпахчі. Про це він заявив під час презентації майбутньої документальної стрічки «З.О.С.» («Звільнити Олега Сенцова») російського режисера Аскольда Курова.

Фільм представили співрежисер стрічки Андрій Литвиненко та продюсер Марія Гаврилова. До стрічки увійдуть документальні кадри із суду над Олегом Сенцовим, інтерв’ю з його друзями та членами родини, а також анімовані розкадровки з іще не знятого фільму Олега Сенцова «Носоріг». Усі ці матеріали сформують документальну картину сфабрикованої судової справи, котра за своїм духом близька до подій «Процесу» Франца Кафки.

Команда, яка працює над стрічкою, сподівається, що резонанс, який може викликати вихід «З.О.С.», допоможе звернути увагу суспільства на проблему політичних в’язнів.

За словами продюсера фільму Марії Гаврилової, митці перебувають під тиском. За членами знімальної групи стежили, документалісти також припускають, що їхні розмови можуть прослуховувати. Проте все це не викликало в команди «сильних панічних емоцій», котрі б могли змусити їх відмовитись від проекту.

За словами документалістів, Олег Сенцов знає про те, що про нього знімають фільм. «Для Олега було важливим, щоб усе це не зачіпало його сім’ї. Сім’я довгий час була територією на яку ми не могли заходити, не могли знімати», – розповідає співрежисер стрічки Андрій Литвиненко.

Фільм, котрий планують закінчити до квітня наступного року, фінансується завдяки краудфандингу. Стрічка також брала участь у пітчингу Державного агентства з питань кіно, й автори сподіваються отримати допомогу на подальшу постпродукцію. (Щоправда, поки що у Програмі виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2015/2016 роки, яку уклало Держкіно, стрічка відсутня. – НСКУ).

«ВідеоТеКа», 30 жовтня 2015 року