f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

Тетяна Гнєдаш: «Виривати з контексту – огидна практика»

20.04.2016

18 квітня 2016 року Експертна комісія Держкіно з питань розповсюдження і демонстрування фільмів більшістю голосів проголосувала проти скасування прокатного посвідчення в серіалу «Не зарікайся» виробництва продакшену Front Cinema на замовлення телеканалу «Україна».

Засідання за участі 17 членів Експертної комісії (у тому числі – голови Держкіно Пилипа Іллєнка) й авторів серіалу тривало близько двох годин. У результаті перегляду уривків серіалу та тривалої дискусії 12 експертів не знайшли в ньому змісту, що суперечить законодавству України, зокрема, статті 15 закону «Про кінематографію». Четверо ж вважають, що серіал містить кадри, що порушують чинне законодавство.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко не брав участі в голосуванні, але висловив особисту думку в коментарі журналістам по завершенні засідання: «Не можна й не потрібно показувати дві правди, бо війна ще не закінчилася. Ми можливістю сьогодншньої дискусії завдячуємо тим хлопцям, які захищають наше життя і незалежність».

«Це огидна, негарна практика – виривати з контексту будь-що, і на підставі цього, домислюючи те, чого немає, виносити вердикт. Неважливо – чи то книга, спектакль, серіал, фільм, фрагмент картини», – зазначила авторка сценарію «Не зарікайся» Тетяна Гнєдаш після засідання Експертної комісії.

«ВідеоТеКа», 18 квітня 2016 року