f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

«Varta1, Львів, Україна» Юрія Грицини: онлайн-реліз фільму

24.11.2016

Від 24 листопада 2016 року в мережі Інтернет можна безкоштовно переглянути український експериментальний документальний фільм «Varta1, Львів, Україна». Онлайн-реліз своєї стрічки режисер Юрій Грицина присвятив третій річниці Революції Гідності.

«Varta1, Львів, Україна» – повнометражний документальний фільм, спроба реконструкції атмосфери і реакцій часів кінця Євромайдану, коли автомобілісти у Львові взяли на себе функцію правоохоронців.

У 2016-му картина стала володарем призу Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) найкращому українському повнометражному фільму Одеського міжнародного кінофестивалю, а також отримала Спеціальну відзнаку журі конкурсу Docu/Life Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA із коментарем: «Цей цілком оригінальний погляд ознайомив нас із неймовірно захопливим кінематографічним голосом в українському ландшафті. Демонструючи мистецьку мужність, режисер наважився обрати позашляхову оповідь епічної події, повністю розриваючи при цьому форму документалістики в захопливий спосіб».

За підсумками опитування Бюро української кіножурналістики стрічку «Varta1, Львів, Україна» було визнано найкращим українським фільмом минулого року із тих, що не були у кінопрокаті, а демонструвалися на фестивалях, спеціальних показах тощо.

Крім того стрічка брала участь у фестивалі нового авторського українського кіно «Ми є» в Одесі, на якому відбулась її екранна прем’єра, у фестивалі українського кіно в Оттаві (Канада), фестивалі сучасного мистецтва ГогольFest тощо.

Фільм розміщений у вільному доступі в оригінальній версії без перекладу, у версіях з англійськими субтитрами та з російськими субтитрами на каналах YouTube та Vimeo.

«Онлайн-прем’єра фільму присвячується річниці початку протестів на Майдані Незалежності у Києві. Молоде українське кіно повинно вміти знаходити шлях до свого глядача, в будь-яких куточках України чи світу. Саме тому реліз фільму відбувається як мовою оригіналу, так і з англійськими та російськими субтитрами.

Питання, які підіймаються у фільмі, залишаються актуальними і сьогодні. Майбутнє України та українського кіно зокрема залежить від нашого вміння ставити складні запитання собі та світу, та не задовольнятися легкими відповідями. Тому фільм варто сприймати не лише як документ історичного моменту, але як і запрошення до роздумів, діалогу та дії», – зазначає режисер.

Фільм створений у жанрі експериментальної документалістики. Юрій Грицина використовує у своїй картині записи радіопереговорів автомобільних патрулів львівської спільноти Varta1 з метою реконструкції тогочасної ситуації та викликів, які постали перед активістами в умовах зникнення старої влади.

Анонімні діалоги дають змогу усвідомити складність та суперечливість питань, вирішити які було можливо тільки в процесі колективного обговорення. Не намагаючись віднайти центральні постаті чи основні мотиви революції, режисер здійснює спробу детально відтворити стихію постреволюційної ситуації, коли центральні поняття суспільства – закон, справедливість, демократія, – стали темами, без яких не може функціонувати нове суспільство.

Фільм «Varta1, Львів, Україна» – спроба поглянути на один короткий епізод загальноукраїнської революції, та дати голос тим, хто зазвичай залишається забутим офіційною історією.

Подаємо оригінальну версію фільму.

За офіційною інформацією