f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

«Червоний»: масове кіно про «боротьбу, яка триває досі»

25.08.2017

Подаємо репортаж видання «Відеотека» із допрем’єрного показу фільму Зази Буадзе «Червоний».

«Цей фільм апріорі був задуманий нами, як кіно для широкої аудиторії українських глядачів. Ми хотіли розповісти не дуже добре відому героїчну історію повстання у ГУЛАГу. У 46-ому табір вже працював протягом десяти років. Повстання почалися лише з появою бійців УПА та литовських «лісових братів». За кілька років ГУЛАГ впав. А за кілька десятиліть – впала імперія», розповідає про «Червоного» Заза Буадзе, режисер стрічки.

24 серпня 2017 року, у День Незалежності України, художній фільм «Червоний» про воїна УПА, який підняв повстання у сталінському концтаборі, виходить в прокат в усіх великих містах України.

Нагадаємо, «Червоний» – повнометражний ігровий фільм режисера Зази Буадзе за сценарієм Андрія Кокотюхи, який є автором однойменного істричного роману.

Стрічка, яку спершу мав знімати Ахтем Сеітаблаєв, стала переможцем Сьомого пітчингу Держкіно та була включена до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2015–2016 роки.

Фільм зняли продюсерський центр «ІнсайтМедіа» та Одеська кіностудія у співпраці з литовською компанією Artbox за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно. Бюджет стрічки становив 20 млн. грн., з яких половину надало Держкіно. Зйомки проходили навесні та влітку 2016 року в Кривому Розі на одній із закинутих шахт.

Червоний – прізвище головного героя роману і кінострічки, воїна Української повстанської армії Данила, який проходить усі випробування сталінських концтаборів, вступає в конфронтацію із табірним криміналітетом, піднімає повстання і намагається вирватися на волю. Головну роль грає Микола Береза.

«Відеотека», 23 серпня 2017 року