f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

На Буковині відзначили 75-ту річницю від дня народження Івана Миколайчука

17.06.2016

14 та 15 червня 2016 року на Буковині, в Чернівецькій області, відзначали 75-ту річницю від дня народження видатного українського актора, режисера, сценариста Івана Миколайчука. У ювілейному святі взяла участь делегація Національної спілки кінематографістів України на чолі з головою Спілки Сергієм Тримбачем.

14 червня кінематографісти розділились на групи і відвідали кілька районів Буковини. Відбулися зустрічі з глядачами.

Цього ж дня кінематографісти відвідали кілька мистецьких центрів Чернівців, зокрема музей Володимира Івасюка

Ще одна зустріч – із архітектором Ярославом Бойком, який розповів про проект відбудови чернівецького кінотеатру імені Івана Миколайчука.

Потому прес-конференція за участі заступника голови Чернівецької облдержадміністрації Олега Стецевича та начальника обласного управління культури Віри Китайгородської.

У прес-конференції взяли участь народна артистка України Лариса Кадочникова, Сергій Тримбач, генеральний директор Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка Олесь Янчук.

Лариса Кадочникова, Роман Балаян, Сергій Тримбач, Олесь Янчук, кінокритик Володимир Войтенко, спеціаліст в галузі прокату Юрій Ріпенко взяли участь у телевізійній програмі (прямий ефір 14 червня) обласної телекомпанії «Чернівці».

Офіційне відкриття свята відбулося 15 червня на площі побіля Чернівецького театру імені Ольги Кобилянської. До слова були запрошені міністр культури Євген Нищук, голова Чернівецької обласної адміністрації Олександр Фищук, Лариса Кадочникова, Олесь Янчук, Сергій Тримбач. Чернівецькі артисти виконали кілька композицій, присвячених життю і творчості Івана Миколайчука.

Урочистості продовжились святом «Іванова переберія», центром якого було село Чортория, де народився і виріс митець. Сотні людей прийшли вклонитись Іванові Миколайчуку. Біля музею-садиби відбувся мітинг, на якому взяла слово і дружина митця Марія Миколайчук.

А увечері у Чернівецькому театрі було показано виставу львівського Національного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької «Небилиці про Івана», за сценарієм Івана Миколайчука.

Делегація кінематографістів зустрілася з міністром культури Євгеном Нищуком та Чернівецьким губернатором Олександром Фищуком. Відбулася щира й відверта розмова про долю вітчизняної культури, українського кіно, про те, що належить зробити задля зміцнення пам’яті про Івана Миколайчука. Зокрема йшлося про відбудову Чернівецького кінотеатру імені Івана Миколайчука (планується створення кіномистецького центру його імені), про збереження муніципальної мережі кінотеатрів, про інші питання розвитку кінокультури.

Серед учасників свят були кінематографісти, які працювали, творили разом з Іваном Миколайчуком – Лариса Кадочникова, Віталій Зимовець, Юрій Гармаш, Роман Балаян, Анатолій Мамонтов, Іван Гаврилюк, а також інші актори, режисери, оператори, художники, сценаристи, музейники, працівники НСКУ та Держкіно України (його представляв Станіслав Притула), кіностудії імені Олександра Довженка. Портал допомоги абонентам Vodafone Україна - VodafonInfo містить корисні статті про послуги, налаштування, як нових так і старих тарифах, роумінгу. Відгуки реальних клієнтів оператора Водафон. Актуальну інформацію за адресами та відділенням по всій Україні.


Марія Миколайчук

Сестра Івана Миколайчука Фрозина Грицюк

Племінник Івана Миколайчука Михайло Грицюк

На Михайлові Грицюку нині тримається Музей-садиба Івана Миколайчука, це хата, в якій народився і виріс видатний митець...

Роман Балаян

Лариса Кадочникова

Іван Гаврилюк

Євген Нищук

Студенти-чернівчани

Сергій Тримбач, фото автора