f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

КМКФ «Молодість» використав для афіші кадр із фільму, який не відібрав до програми фестивалю

14.11.2016

46-ий Київський МКФ «Молодість» використав для оформлення афіші Національного конкурсу виразний кадр із фільму Маргарити Курбанової «Легке дихання», попри те, що не відібрав стрічку до участі у фестивалі.

Короткометражну стрічку «Легке дихання» за мотивами оповідання Івана Буніна було створено у творчій майстерні Сергія Лисецького та Дмитра Тяжлова кафедри кінотелеоператорства Інституту екранних мистецтв Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого. Маргарита Курбанова була режисером, оператором-постановником і автором сценарію фільму, що став її дипломною роботою.

Автори «Легкого дихання» виявили, що в афіші Національного конкурсу «Молодості» було використано кадр із їхнього фільму на початку фестивалю. Вони подавали стрічку на конкурс, але відібрано її туди не було. Дмитро Тяжлов розповів, що коли Маргарита Курбанова зажадала пояснень від організаторів, ті вибачились і запропонували взяти «Легке дихання» до Національного конкурсу «заднім числом». Маргарита Курбанова відмовилася від цієї пропозиції.


Маргарита Курбанова на фоні афіші Національного конкурсу КМКФ «Молодість» (світлина Фейсбук-сторінки фільму «Легке дихання»)

Афішу Національного конкурсу КМКФ «Молодість» із кадром із фільму, розміщену перед входом до кінотеатру «Київ», що був осередком фестивального життя «Молодості», зняли лише після двох нагадувань авторів, на четвертий день фестивалю. Разом із тим, її було представлено і всередині кінотеатру, і в Інтернеті (наприклад, на сторінці з анонсом сеансів Національного конкурсу), а зрештою – в офіційному каталозі 46-ої «Молодості».

 
Афіша Національного конкурсу в кінотеатрі «Київ» (світлина з Фейсбук-сторінки Ольги Мельник)
 
Каталог 46-го КМКФ «Молодість» 

Коментар Дмитра Тяжлова: «На жаль, це ілюструє загальне відношення до зображення в нашій країні. Це для багатьох просто картинки, яких багато, які можна як хочеш різати та переробляти.

І тут дуже важливо зауважити, якою ціною зображення дається, скільки сил багатьох людей було вкладено. Цей дипломний проект дуже довго народжувався – з годин обговорень малюнків та фотопроб під час занять нашої майстерні. І, звісно, робився за мінімальної технічної підтримки університету (який вже декілька років не отримує фінансування на дипломні роботи).

Я допомагаю студентам технічно, чим можу, вони використовують свою техніку та знаходять підтримку на приватних студіях. Наприклад, над цим кадром працювало декілька людей-однодумців більш ніж три години, актриса Анастасія Баннікова балансувала над річкою в очікуванні світла та вітру. А потім так, єдиним кліком, можна це присвоїти, навіть не вказавши авторства та назви фільму.

А уявіть наскільки це важливо для студентів, які тільки-но розпочинають свою кар’єру. З приводу цього випадку можу сказати одне: Платон мені друг, але авторське право ніхто не відміняв!»




Робота над створенням кадру

На титульному фото – кадр із фільму «Легке дихання»

Власна інформація НСКУ