f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Фільм Єлизавети Сміт і Георга Жено «Школа №3» – в офіційній програмі Берлінале (ОНОВЛЕНО)

15.01.2017

13 січня 2017 року організатори 67-го Берлінського МКФ оголосили учасників конкурсних програм «Generation» («Покоління»). До секції «Generation 14plus» було відібрано українсько-німецький повнометражний фільм Єлизавети Сміт і Георга Жено «Школа №3».

Світова прем’єра стрічки відбудеться на Берлінале 15 лютого 2017 року.

У стрічці 13 підлітків із відбудованої після військових дій школи №3 з Миколаївки, що на Донбасі, оповідають про свої мрії та страхи.

Завдяки суворо вибудованим кадрам документальний фільм демонструє героїв у їх повсякденному середовищі, коли вони розповідають про досвід, що хвилює їх, про народження нових почуттів, особисті втрати. З одного боку, війна знаходиться у фільмі десь на периферії, але при тому постійно відчувається, будучи точкою відліку. Пуристичний спосіб знімання стрічки робить загальне враження від роботи Єлизавети Сміт і Георга Жено ще більш пам’ятливим, анонсують фільм організатори Берлінале.

Режисери фільму: Єлизавета Сміт і Георг Жено. Оператор-постановник Христина Лизогуб.

Фільм знято за мотивами документальної вистави «Моя Миколаївка» драматурга Наталії Ворожбит, створеної «Театром переселенця».

Герої стрічки: Данило Притула, Леся Федіна, Катерина Зав’ялова, Влад Шокун, Аліна Кобернік, Іван Шило, Влад Чумак, Катерина Сергеєва, Олександр Бабаков, Вікторія Бирка, Руслан Іванов, Анатолій Скатьков, Вікторія Городинська.

«Школа №3» є спільним проектом Tabor Production і «Театру переселенця». У роботі над фільмом взяли участь 4Ears Sоund Production та школа №3 міста Миколаївка. Його було вироблено за підтримки ко-продюсерів Даніеля Шульца і Марко Чіка. 

Єлизавета Сміт і Георг Жено також є авторами кіноверсії вистави «Моя Миколаївка».

Як уточнила режисер Єлизавета Сміт, «фільм «Школа №3» і кіноверсія вистави «Моя Миколаївка» – два різні твори. Різний хронометраж, драматургія, монтаж, кількість героїв. Кіноверсію вистави було показано тричі в різних проектах. Показів фільму не було ніде і в Берліні буде прем’єра. Фільм створено за мотивами документальної вистави «Моя Миколаївка». Монологи героїв увійшли до фільму».

Влітку 2014 року Миколаївка, невелике містечко під Слов’янськом у Донецькій області, стала свідком і учасником бойових дій. Жителі кілька днів ховалися у підвалах, щоб вижити під час безперервних бомбардувань. Кілька снарядів потрапили у школу №3, і вона одразу припинила бути школою, перетворившись в одну з руїн Миколаївки. Приїзд волонтерів врятував школу від закриття, її відбудували і 1 вересня учні знову сіли за парти. Однак відновити стан дітей, які опинилися в епіцентрі боїв, було ще складніше...

У виставі «Моя Миколаївка», укладеній Наталею Ворожбит і Георгом Жено, – 13 голосів, 13 драм, 13 надій. Учні 8, 9 та 10 класів школи №3 Миколаївки ділилися із глядачами власними текстами, самі говорячи про те, що вони пережили під час військових дій в їх місті в липні 2014 року, про свою любов до рідного міста, перше кохання, про свої думки і плани на майбутнє.

Автори монологів і виконавці: Вікторія Бирька, Вікторія Городинська, Катерина Зав’ялова, Катерина Сергєєва, Влад Шокун, Влад Чумак, Олександр Байбаков, Аліна Коберник, Олеся Федина, Іван Шило, Данило Притула, Анатолій Скатьков.

Прем’єра вистави «Моя Миколаївка» відбулася 23 квітня 2015 року в школі №3 в Миколаївці, потім її було показано в театрі ім. Леся Курбаса у Львові в рамках форуму «Донкульт», в театрі «Дах» в Києві в рамках «Гогольфесту», у культурному центрі «Теплиця» у Слов’янську, у Сєвєродонецьку, а також у Театрі Констанц у Констанці (Німеччина). Заключний показ вистави відбувся в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у березні 2016 року.

Окремі покази кіноверсії вистави «Моя Миколаївка» відбулися, зокрема, 30 березня 2016 року у театрі Максима Горького в Берліні та у вересні 2016-го у Відні під час Vienna Humanity Festival.

Загалом у двох секціях програми Берлінале «Generation» – «Generation Kplus» і «Generation 14plus» цього року візьмуть участь 62 короткометражні та повнометражні фільми з 41 країни.

Минулого року до секції «Generation 14plus» було відібрано українську короткометражну стрічку Нарімана Алієва «Sensiz» («Без тебе»).

Оновлено 17 січня 2017 року. Додано коментар режисера Єлизавети Сміт і уточнення, що фільм «Школа №3» не є кіноверсією вистави «Моя Миколаївка».

Власна інформація НСКУ