f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Автори документального фільму «Михайло та Даниїл» представили Держкіно готову стрічку

19.06.2017

Експертна комісія з питань кінематографії Державного агентства України з питань кіно переглянула документальний фільм Андрія Загданського «Михайло та Даниїл», виробництво якого було завершено.

Виробництво фільму здійснила кінокомпанія «Магіка-фільм» за підтримки Держкіно. Фільм став одним із переможців Восьмого конкурсного відбору кінопроектів. Стрічка спільного виробництва України та США отримала державне фінансування у розмірі 2 267 030 грн. Автором сценарію та режисером картини є відомий документаліст Андрій Загданський, продюсерами картини виступили Геннадій Кофман та Андрій Загданський. 

Майже чверть століття назад Андрій Загданський вже розповідав про долю київського архітектора й художника Михайла Щиголя і його сина, тоді десятилітнього Даниїла у короткометражній стрічці «Двоє». Даниїл народився глухим з гострою формою дитячого церебрального паралічу. Коли йому було шість років, його мати, талановитий скульптор Марина Хусід, загинула в автомобільній катастрофі. Багато років потому режисер повертається до своїх героїв, які за цей час переїхали жити з України у Чехію, та продовжує розповідь про їх життя.

«Фільм наш про безглузду жорстокість долі та стоїцизм людини перед її викликами. Я захоплююся головними героями фільму – Михайлом та Даниїлом Щиголями, і мені здалося дуже важливим розповісти історію цих двох людей глядачам усього світу. Чому я прагнув зробити саме цей фільм? Одне з можливих пояснень – Данило адаптувався до самостійного життя й може слугувати за приклад і надію для багатьох родин. Як може слугувати за приклад його батько – незламний і незламаний Михайло», – говорить режисер фільму Андрій Загданський.

Роботу над фільмом «Михайло та Даниїл» Андрій Загданський вів зі звичною для себе командою визнаних майстрів: оператором Володимиром Гуєвським, звукорежисером Борисом Петером. Поруч із повною (режисерською) версією фільму заплановано створення телевізійної версії (52 хвилини). Потенційний інтерес до цієї версії висловили представники чеського телебачення та телебачення України.

Телевізійну прем’єру фільму «Михайло та Даниїл» в Україні заплановано на 2018 рік.

Офіційна інформація