f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

На МКФ LINOLEUM Центр Довженка представить репрем’єру українських анімаційних фільмів

27.09.2017

28 вересня 2017 року в Довженко-Центрі розпочнеться Міжнародний фестиваль актуальної анімації і медіамистецтва LINOLEUM.

У рамках спеціальної програми до 90-річчя української анімації Національний центр Олександра Довженка представить всеукраїнську репрем’єру перших звукових мультфільмів, спеціальний показ ранньої української анімації «Мультагітпроп» у джазовій інтерпретації гурту «Сон Сови», діафільм авторства Тіберія Сільваши та багато інших сюрпризів.

29 вересня, о 20:00

З нагоди 90-річчя української анімації відбудеться ексклюзивний показ збірки українських авангардних мультфільмів 1920-х років «Мультагіпроп» у джазовій інтерпретації гурту «Сон Сови».

Добірка включає «мультиплакати», фейлетони та рекламні кіноанонси, вперше зібрані разом, атрибутовані та відреставровані Довженко-Центром у 2013 році. Часто анонімні, вони збереглися в складі хронікальних кіножурналів 1929–1930 рр.: «Кінотиждень ВУФКУ», «Кінотиждень» і «Кіножурнал», сюжети яких передували демонстрації фільмів у кінотеатрах.

Позначені впливом конструктивізму, ранні українські авангардні мультфільми 1920-х рр. були полем не тільки художнього, а й технологічного експерименту.

«Сон Сови» ? міні-оркестр, що складається з клавішних, віолончелі та саксофону. Музика гурту ? це ретельно продумана суміш божевілля стилів ? академічна музика, джаз, електро. Головною особливістю звучання є поєднання тенор-саксофона і віолончелі. Як кажуть самі учасники групи, це музика для ще не знятого фільму.

30 вересня, о 20:00

В Музеї кіно Довженко-Центру відбудеться всеукраїнська репрем'єра перших українських звукових мультфільмів «Тук-Тук і Жук» В. Левандовського та «Лісовий договір» І. Лазарчука.

Віднайдені й відреставровані Довженко-Центром, це єдині збережені вітчизняні звукові мультфільми тієї епохи. Після показу відбудеться зустріч з родинами творців мультфільмів.

Ці фільми, які глядач зможе побачити вперше з 1930-х років, стали яскравим втіленням кількарічних експериментів засновника української анімації В’ячеслава Левандовського та його учнів із технікою шарнірної маріонетки, методом так званого «еклеру» та врешті-решт майстерною синхронізацією зображення і звуку.

Такого високого рівня передачі руху героїв і промальовки деталей радянська анімація зможе знову досягнути лише у 1950–1960-х роках. Прозора алегорія на тогочасну військову загрозу перетворює ці нібито дитячі сюжети на агітаційно-оборонні.

«Тук-Тук і жук» («Як Тук-Тук город свій доглядав та з свинею тупорилою воював»)

Реж. В'ячеслав Левандовський, Євгеній Горбач, Семен Гуєцький
УСРР, Українфільм, 1928–1935, 11:32

Хлопчик Тук разом із другом-собакою Жуком вирощують городину, але на їхній врожай зазіхають ласі до легкої наживи Свиня і Лис, в образах яких недвозначно упізнаються радянські політичні антигерої. Мультфільм, розпочатий у 1928 році піонером української анімації В'ячеславом Левандовським як перший звуковий, закінчили учні художника у 1935 році.

«Лісовий договір»

Реж. Іполіт Лазарчук
УРСР, Українфільм, 1937, 7:40

Звірі укладають угоду – працювати та жити у мирі. До їхньої «Ліги націй» долучається лисиця, яка, приспавши пильність своїх сусідів солодкавою мелодією катаринки із зображенням голуба миру на ній, підступно порушує угоду. Один із режисерів стрічки Іполит Лазарчук стане «батьком» школи української анімації у повоєнний час.

Крім цього, в рамках дитячої програми фестивалю, буде показано забуте сьогодні містецтво діафільмів: збережені в архіві Довженко-Центру французька казка «Пастушок», намальована Тиберієм Сільваші, та «Якось у чужому лісі» Ярослава Стельмаха (художник Анатолій Василенко), озвучені легендарною студією дубляжу «Так Треба Продакшн».

Офіційна інформація