f y
Національна спілка кінематографістів України

Персоналії

Цалик Станіслав

(26.07.1962)

Кінодраматург, письменник,  есеїст,  краєзнавець. 

Народився 1962 року   в Києві. За ершою освітою – програміст  (закінчив 1985 року відділення економічної кібернетики Української сільської господарської академії в Києві). 1996 році закінчив ВДІК  (Москва), де навчався у сценарній майстерні нар.арт. Росії проф. Валентина Черниха.

Під час навчання ВДІКу написав сценарій повнометражного ігрового фільму «Judenkreis, або Вічне колесо»,  який 1994 року став переможцем сценарного конкурсу Міністерства культури України.  Автор одержав диплом «за найкращий кіносценарій року».  За цим сценарієм реж. Василь Домбровський зняв на Національній кіностудії художніх фільмів ім. Довженка 1996 року однойменний   фільм,  що взяв участь у низці кінофестивалів в Україні та за кордоном.

Співавтор сценарію повнометражного документального фільму "Голлівуд над Дніпром" (2014, реж. Олег Чорний).

1997-го номінований як сценарист на Малу Шевченківську премію за найкращий творчий дебют. Того ж року прийнятий до Національної Спілки кінематографістів України.

Тривалий час працює  як документаліст. Вів на телебаченні авторські програми Happy Start (про молодих українських кінематографістів) та «Фільмоскоп» (про участь українських кінострічок у закордонних кінофестивалях).

Загалом написав понад 30 сценаріїв для телебачення, в тому числі для каналів «Інтер» та СТБ.

Автор семи історико-документальних книг, серед яких найбільшу відомість здобули «Таємниці письменницьких шухляд. Детективна історія української літератури» (1-ше вид. – 2010, 2-ге вид. – 2011) та «Киев: конспект 70-х. Повседневная жизнь города и горожан» (2012).

Є автором понад 1000 історико-документальних есеїв з історії Києва та історії України, опублікованих у провідних мас-медіях. У різні часи вів авторські рубрики: «Український слід» («Газета по-українськи»), «Українікум» (тижневик «Kyiv Weekly»), «Старый   Киев» («Газета по-киевски»), був колумністом видань «Главред», «Известия в Украине» та інших. Нині є ведучим авторської сторінки «Паралелі» в журналі «Країна», в якому публікує також і розлогі історичні розвідки. Друкується українською, російською, польською, англійською мовами.            

Переможець 1-го Всеукраїнського журналістського конкурсу «ЗМІ за міжетнічну толерантність та консолідацію суспільства» (2005).