f y
Національна спілка кінематографістів України

Персоналії

Дзиґа Вертов

(при народженні Давид Абелович Кауфман, потім відомий також як Денис Абрамович і Денис Аркадійович Кауфман; 21.12.1895 (02.011896) — 12.02.1954)

Український кінорежисер. Один із засновників і теоретиків документального кіно. Перший використав методику «прихованої камери».

Його брати — кінооператори Борис Кауфман і Михайло Кауфман.

Навчався в музичній школі, в Петроградському психоневрологічному інституті та в Московському університеті. У 1917 працював у відділі кінохроніки Московського кінокомітету. У 1918-19 — укладач-монтажер журналу «Кінотиждень». З 1920 — режисер-документаліст, ініціатор випуску кіножурналу «Кіноправда» (1922–1924). Працював на студіях «Культкіно», 3-й Госкінофабриці, Київській кінофабриці ВУФКУ (1927—1930), «Межрабпомфільм», ЦСДФ. Автор сценаріїв кількох своїх документальних фільмів, ігрового фільму «Тобі, фронт!» (1942), мультиплікаційного фільму «Гуморески». Автор кількох статей з теорії кіно. Фільм «Кіно-Око» в 1924 році отримав медаль і диплом Всесвітньої виставки в Парижі. З переїздом Вертова на Україну розпалася група «Кінокі», керівником якої він був.

Вертов є режисером одного з перших звукових документальних фільмів «Симфонія Донбасу» («Ентузіазм») (1930). Знімає «Три пісні про Леніна» (1934), фільм в жанрі образної кінопубліцистики, який газета «Правда» назвала «Піснею всієї країни». Фільм «Колискова» (1937) присвячений двадцятирічному шляху країни, пройденого після революції. Під час Німецько-радянської війни зняв фільми «Кров за кров, смерть за смерть» (1941), «Клятва молодих» і «В горах Ала-Тау» (обидва 1944), присвячені героїчній боротьбі радянського народу проти фашизму та роботи в тилу. Всі подальші кінопроекти Вертова відхилялися тогочасним керівництвом.

C 1944 року і до самої смерті він працював режисером-монтажером над кіножурналом «Новини дня» (всього випустив 55 номерів).

Фільмографія:

  • 1919 — Кінонеділя
  • 1919 — Річниця революції
  • 1920 — Битва в Царицині
  • 1922 — Історія громадянської війни
  • 1922 — Процес есерів
  • 1924 — Радянські іграшки
  • 1924 — Кіно-Око
  • 1925 — Кіноправда
  • 1926 — Шоста частина світу
  • 1926 — Крокуй, Радо!
  • 1928 — Одинадцятий
  • 1929 — Людина з кіноапаратом
  • 1930 — Ентузіазм
  • 1934 — Три пісні про Леніна
  • 1937 — Пам'яті Серго Орджонікідзе
  • 1937 — Колискова
  • 1938 — Три героїні
  • 1942 — Тобі, фронт!
  • 1944 — В горах Ала-Тау
  • 1944-1954 — Новини дня