f y
Національна спілка кінематографістів України

Персоналії

Донськой Марк

(6.03.1901 — 21.03.1981, Москва) 

Кінорежисер, драматург. Народний артист СРСР (1966). Герой Соціалістичної Праці (1971). Лауреат трьох Сталінських (1941, 1946, 1948) та Державної премії СРСР (1968). Нагороджений орденами і медалями.

Народився в Одесі. В 1925 — Закінчив правовий відділ факультету суспільних наук Кримського університету.

Творчу діяльність у кіно розпочав 1925 р. Був сценаристом і помічником режисера 3-ої Держкінофабрики в Москві (1925–1927), режисером «Белгоскино», Ленінградської кінофабрики художніх фільмів (1927–1932), кінофабрики «Востокфільм» (1935–1936) у Москві, кіностудії «Союз-дитфільм» (1936–1941, 1946–1952). З 1958 р. працював на «Мосфільмі».

Дружина: Донська Ірина (1918–1983) — сценарист, автор і співавтор сценаріїв до ряду фільмів М. Донського. Син: Олександр Донськой — кіножурналіст і сценарист.

Помер у Москві. Похований на Новодівичому кладовищі.

Фільмографія:

  • 1927 «Життя»
  • 1928 «У великому місті»
  • 1929 «Ціна людини»
  • 1930 «Піжон»
  • 1930 «Чужій берег»
  • 1931 «Вогонь»
  • 1934 «Пісня про щастя»
  • 1938 «Дитинство Горького» (за твором М. Горького)
  • 1939 «В людях» (за твором М. Горького)
  • 1940 «Мої університети» (за твором М. Горького)
  • 1941 «Романтики»
  • 1941 «Бойова кінозбірка 9», частина «Маяк»
  • 1942 «Як гартувалася сталь» (за романом М. Островського)
  • 1944 «Райдуга» (режисер) (за однойменною повістю Ванди Василевської)
  • 1945 «Нескорені» (сценарист, режисер)
  • 1947 «Сільська вчителька»
  • 1949 «Алітет іде в гори» (за однойменним романом Тихона Семушкина)
  • 1953 «Наші чемпіони» (сценарист, режисер)
  • 1955 «Мати» (сценарист, режисер) (за романом М. Горького)
  • 1957 «Дорогою ціною» (режисер) (мотивами однойменної повісті Михайла Коцюбинського)
  • 1959 «Фома Гордєєв» (за мотивами роману М. Горького)
  • 1962 «Здрастуйте діти»
  • 1965 «Серце матері» (присвячений матері В. Леніна)
  • 1966 «Вірність матері»
  • 1969 «Шаляпін»
  • 1973 «Надія»
  • 1978 «Подружжя Орлових»