f y
Національна спілка кінематографістів України

Персоналії

Стригун Федір

(01.11.1939)

Кіно- й театральний актор, театральний режисер

Народився 1 листопада 1939 р. у с. Томашівка Уманського району Черкаської області.

Народний артист України, доцент, член-кореспондент Академії мистецтв України. Голова західного відділення Спілки театральних діячів України.

Художній керівник, режисер-постановник і актор Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької. Народний артист України (1979), голова Львівського міжобласного відділення НСТД України, доцент, член-кореспондент Академії мистецтв України.

Навчався на акторському факультеті Київського інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого (майстерня В. О. Неллі), працював у Запорізькому драмтеатрі. З 1965 року працює у Львівському театрі ім. М.Заньковецької.

З 1990 по 1998 підготував два випуски акторів при Львівській консерваторії ім. М.Лисенка.

Серед поставлених ним спектаклів — «Хазяїн», «Суєта», «Житейське море» І. К. Карпенка-Карого, «Гайдамаки» Т.Шевченка, «Маруся Чурай»Ліни Костенко, «Народний Малахій» та «Маклена Ґраса» Миколи Куліша, «Мазепа» (трилогія) Б.Лепкого, «Ромео і Джульєтта», «Гамлет» В.Шекспіра, «УБН»Г.Тельнюк та інші.

Федору Стригуну належить відкриття і сценічне втілення творчості незаслужено забутого композитора Ярослава Барнича і його оперет «Шаріка» та «Гуцулка Ксеня». За 40 років творчої діяльності зіграно більше сотні ролей.

Фільми з його участю: «Пропала грамота», «І в звуках пам'ять відгукнеться…», «Запорожець за Дунаєм», «Дударики», «Камінна душа» та інші — принесли славу кіноактора.

Крім роботи в театрі та кіно, викладає на акторському відділенні філологічного факультету Львівського національного університету.

Лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, премії ім. І.Котляревського та премії ім. М. Садовського.


Федір Стригуе з Іваном Миколайчуком у фільмі "Пропала грамота"

Фільмографія