f y
Національна спілка кінематографістів України

Документи й матеріали

Постанова VІ пленуму Правління НСКУ «Про стан виробництва фільмів за підтримки державного бюджету»

17.03.2015

ПОСТАНОВА 
 ПЛЕНУМУ ПРАВЛІННЯ 
НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ КІНЕМАТОГРАФІСТІВ УКРАЇНИ

м. Київ                                                                11 березня 2015 року

Про стан виробництва фільмів за
підтримки державного бюджету

         Заслухавши та обговоривши питання «Про стан виробництва фільмів за підтримки державного бюджету»,

УХВАЛИЛИ:

         1. Пленум констатує, що внаслідок зупинки фінансування з боку держави (що є порушенням умов контрактів) було законсервовано 11 повнометражних ігрових стрічок, а також велика кількість неігрових та анімаційних фільмів. За планом всі вони мали надійти до українського кінотеатрального прокату 2015 року.

         2. Наступна констатація. У грудні 2014 року Держкіно України провело 7-й конкурс кінопроектів. Досі вони не розглянуті й не схвалені Колегією Міністерства культури. Деякі з означених проектів мали договори на копродукцію з європейськими кінокомпаніями, відтак ідеться про нанесення шкоди іміджу країни, держави.

         3. Звернутися до Кабінету Міністрів України з вимогою забезпечити виконання взятих державою зобов’язань перед кіностудіями, кінокомпаніями. Дати можливість завершити фільми, що перебувають у виробництві.

         4. Звернутися до Міністерства культури України та Держкіно України із закликом прискорити подання та затвердження  рішенням колегії Мінкультури підсумків 7 конкурсу кінопроектів та всіляко сприяти пришвидшенню фінансування фільмів, передусім – дебютних стрічок і соціально значущих та патріотично спрямованих неігрових кінопроектів.

         5. У разі продовження саботування органами державної влади взятих на себе зобов’язань щодо кінематографа вдатися до акцій громадської непокори, проведення мітингів та застосування інших протестних форм. Крім того, Спілка залишає за собою право ініціювати з цього питання судові позови до органів виконавчої влади, а також наполягати на вирішенні кадрових питань.