f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ПОСОЛЬСТВО УКРАЇНИ В ЛИТОВСЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ

06.04.2019

Директору 1 ЄД МЗС України В.В.Химинцю Копії: УПД, УЗУГС, Союз кінематографістів України, Інститут історії України НАН України Щодо створення та реалізації спільних проектів, присвячених Костянтину Острозькому

 

Шановний Василю Васильовичу, 26 березня 2019 р., за власної ініціативи, провів зустріч з Головою Ради Союзу кінематографістів Литви (СКЛ) А.Мателісом та директором СКЛ Є.Норвілєнє (А.Мателіс є відомим кінорежисером, а також ініціатором підготовки у 2018 р. та одним з підписантів відкритого листа на підтримку О.Сенцова від імені Союзу кінематографістів Литви (лист ПУ в ЛР №61210/1-110-1037 від 12.12.2018 р.)).

Під час зустрічі відбувся обмін думками щодо перспектив співпраці кінематографістів України та Литви, зокрема, було обговорено можливість реалізації кінематографічними колами двох країн спільних проектів, присвячених життю видатного військового і державного діяча Костянтина Острозького, в контексті виконання одного з пунктів Дорожньої карти (ДК) розвитку стратегічного партнерства між Україною та ЛР на 2019-2020 рр., підписаної Президентами України та Литви 07.12.2018 р. у м.Києві у рамках офіційного візиту Глави литовської Держави в Україну і проведення ХІ засідання Ради Президентів України та ЛР.

Наголосив, що таким можливим першим двостороннім проектом могло б стати створення художнього телесеріалу, присвяченого життю видатного українця – Великого гетьмана Литовського К.Острозького (1460-1530 рр.). Зазначив, що створення саме телесеріалу як однієї з найпопулярніших форм подання інформації кінематографічним шляхом, може мати найбільшу глядацьку аудиторію, і не лише у наших двох країнах, а й в інших країнах регіону.

Важливим також міг би стати й процес підготовчого вивчення фахівцями тих історичних матеріалів, які б згодом лягли в основу сценарію телесеріалу. Співрозмовникам було запропоновано розглянути можливість опрацювання всіх потрібних для реалізації проекту питань протягом найближчого часу з тим, щоб уможливити оприлюднення інформації про початок роботи над створенням фільму напередодні 505-ї річниці перемоги К.Острозького під Оршею (8 вересня ц.р.).

За результатами зустрічі литовська сторона висловила попередню зацікавленість у реалізації спільно з українськими кінематографістами відповідного проекту. Було досягнуто згоди щодо започаткування роботи зі створення творчого колективу з литовської сторони, до якого могли б увійти провідні історики, сценаристи, продюсери, ін. Було домовлено продовжити діалог із зазначеної тематики та провести наступну зустріч (орієнтовно, у середині квітня ц.р.) з метою подальшого визначення стратегії та механізмів її реалізації. Надсилається з метою інформування; про подальший перебіг опрацювання даного питання оперативно інформуватимемо.

З повагою, Посол (підпис) В.Яценківський

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/2578182-u-vilnusi-vidkrili-barelef-kostantinu-ostrozkomu.html