f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Не стало Віктора Кріпченка...

22.10.2019

22 жовтня 2019 року

на 72-му році

пішов з життя член Спілки,

кінооператор-режисер,

заслужений діяч мистецтв України,

лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка

КРІПЧЕНКО Віктор Іванович

Помер Віктор Кріпченко

Щойно, телефоном, як постріл: помер кінооператор Віктор Кріпченко. Просто на вулиці, на ходу. Ще вчора я бачив його в Будинку кіно, розмовляли, ніщо не віщувало трагедії... У липні Віктору виповнився 71 рік. Ми, кілька друзів, вітали його у Феофанії, він лежав у лікарні. Втім, не лежав - приймав гостей у цілком здоровому вигляді. Сказав тоді: "Це чи не вперше такий хороший у мене день народження".

Здавалось, хворобу подолав, хоч говорити ще не міг (писав свої месиджі у книжечці). І от... Нам лишається велика спадщина ВІКТОРА КРІПЧЕНКА. І насамперед фільм "Чорнобиль. Хроніка важких тижнів" (1986, реж. Володимир Шевченко, головні оператори Віктор Кріпченко, Володимир Таранченко). Та легендарна група поїхала на Чорнобильську АЕС першою. Вікторе, як же так? Це неможливо прийняти, у це неможливо повірити. Побув би ще трохи з нами... Не захотів, пішов. Сльози навздогін. Мабуть, Вілен Калюта покликав - на свій день народження.

Сергій ТРИМБАЧ

НСКУ, Українська кіноакадемія

http://day.kyiv.ua/uk/article/kultura/pomer-viktor-kripchenko

Правління та Секретаріат НСКУ, товариство НСКУ висловлюють глибоке співчуття родині Віктора Кріпченка. 


Віктор Кріпченко: «У Чорнобилі літали кулі. Невидимі»

Відомий український кінооператор Віктор Кріпченко, син 91-річної винниківчанки-педагога Ганни Кріпченко, розповів про роботу над унікальним документальним фільмом «Чорнобиль. Хроніка важких тижнів»...

https://vynnyky-visnyk.com.ua/2018/04/26/viktor-kripchenko-u-chornobyli-litaly-kuli-nevydymi/?fbclid=IwAR3JangZ8-2E9-nUi8O_CKYJzxGzmKTyJVPmeOCk34-h-vB7pOhxnECPL70

Час і місце прощання з ВІКТОРОМ КРІПЧЕНКОМ Прощання з ВІКТОРОМ КРІПЧЕНКОМ відбудеться 24 жовтня, у четвер, о 10.00 у ПОКРОВСЬКІЙ ЦЕРКВІ (вул. Покровська, 7). Поховання відбудеться на міському ПІВНІЧНОМУ ЦВИНТАРІ. УВАГА! Автобус для тих, хто поїде прощатися з ВІКТОРОМ КРІПЧЕНКОМ, буде подано до БУДИНКУ КІНО (вул. Саксаганського, 6) о 9.20.