f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ПРО ЗУСТРІЧ КІНЕМАТОГРАФІСТІВ З ГОЛОВОЮ ДЕРЖКІНО УКРАЇНИ М.М. КУДЕРЧУК

04.06.2020

Ситуація в Україні і світі, опісля драматичних подій останніх двох місяців, починає потроху стабілізуватися. Хоча ситуація, яка складається в українському кінематографі, викликає закономірну тривогу кіноспільноти. Рік 2020-й починався майже казково, велика кількість наших фільмів у прокаті, а головне - глядач нарешті почав визнавати їх за своє кіно! Й після цього такий обвал, у тому числі й щодо державної підтримки кінематографа…

Відтак закономірним є інтерес кінематографістів до нової очільниці Держкіно України Марини Кудерчук - людини, досі практично ніяк невідомої в кіно. Перші кроки її насторожували, зокрема й готовність підтримати радикальний секвестр держпідтримки кіногалузі. Зрештою, ми постали перед фактом нефінансування кіногалузі із-за банальної неготовності паспортів програм фінансування. Звісно, це провина міністерських структур, а не Держкіно. Одначе як тільки надійшло перше послаблення карантинних вимог, керівництво Національної спілки кінематографістів України запропонувало пані Кудерчук зустріч - аби в діалозі з нею з’ясувати, що саме відбувається, що нас чекає в найближчому майбутньому.

2 червня, у вівторок, така зустріч відбулася - в режимі розширеного засідання секретаріату правління НСКУ. Окрім секретарів правління, на зустріч прийшли Лариса Кадочникова, Роман Балаян, Лесь Санін, Юрій Гармаш, Володимир Тихий, володар двох технічних «Оскарів» Анатолій Кокуш та інші знані кінематографісти.

Відкриваючи засідання, голова Спілки Олесь Янчук коротко охарактеризував наші спільні тривоги і запропонував пані Кудерчук виступити. Та відмовилась, мовляв, я краще послухаю. Хоча зрозуміло, що учасникам засідання хотілось познайомитись з керівником Держкіно, почути, хоча би у стислому викладі, основні тези щодо її бачення стратегії і тактики розвитку галузі.

Першою взяла слово Ганна Чміль, колишня керівниця кінематографа, нині академік Національної академії мистецтв України. У винятково толерантній формі вона рекомендувала нинішній очільниці не поспішати і не сприяти позбавленню фінансування Національного центру Олександра Довженка, кіноархіву, який в останні роки заявив про себе як про модерну, багату на менеджерські знахідки установу.

Все це було справді витримано у більш ніж прийнятній формі. Одначе пані Кудерчук сприйняла цей виступ роздратовано: мовляв, так про це пишуть у фейс-буці, насправді все за законом. І порадила «бути толерантнішою». За тим керівниця демонстративно залишила зал Будинку кіно. Пізніше, телефонним дзвінком голові НСКУ, висловила обурення «мелкой подлостью» і тим «цирком», який нібито був улаштований.

Мабуть, уперше кінематографісти бачили прояв подібного чиновного хамства, вкупі з очевидною (у цьому можна переконатися, подивившись відео, яке додається) неадекватністю поведінки з боку чиновника такого високого рангу. Смішно, але на своїй сторінці у Фейс-буці вона заявила про свою готовність до діалогу… Діалог у виконанні хама вочевидь і виглядає саме таким.

Лист-звернення до керівництва держави підписали практично всі учасники засідання, а це високоталановиті митці, за якими велике і достойне життя в кіно.

Марина Кудерчук уже три місяці на посаді голови Держкіно. Нам видається, на цьому можна поставити й крапку. З таким керівником і за такого рівня професіонального та морального обладунку наш кінематограф вочевидь приречений на занепад і безслав’я.

Фрагмент відеостенограми розширеного засідання секретаріату правління НСКУ

https://www.youtube.com/watch?v=ylgL90U2VPI

***

Президенту України Зеленському В.О.

Прем'єр-міністру України Шмигалю Д.А.

Копія: Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики
Верховної ради України

Вельмишановні пане Президенте та пане Прем'єр-міністре!

02 червня 2020 року Національна спілка кінематографістів України провела розширене засідання Секретаріату Правління. Була запрошена Голова Держкіно України пані Марина Кудерчук для обговорення найактуальніших проблем розвитку кіноіндустрії та екранної культури України. І це була перша зустріч.

Це звичайна практика запрошення керівників для спілкування, і часто такі зустрічі відбувалися в режимі дискусії заради встановлення істини. На конструктивний діалог розраховували і цього разу.

Від пропозиції виступити пані Марина відмовилась і побажала спочатку вислухати присутніх. А далі сталось неочікуване. Уже після першого толерантного виступу пані Кудерчук демонстративно, без пояснень залишила зал. Замість пояснити суть справи, Голова Держкіно виявила повну неповагу до кіноспільноти і своє небажання вступати в діалог.

Вважаємо, що керівник такого рівня має бути готовий до публічних дискусій, насамперед з професіоналами. Вперше ми зустрічаємось з такою поведінкою і таким ставленням. Таким чином НСКУ, кінематографічна спільнота, як і досі, залишилась непоінформованою про стратегію розвитку кіногалузі і тактику розв'язання гострих проблем.

Вважаємо, ця людина не має право займати посаду чиновника такого рангу.

Нижче підписалися:

Роман Балаян, кінорежисер, народний артист України, академік НАМУ

Лариса Кадочникова, народна артистка України, лауреат Національної премії імені Т.Шевченка

Володимир Войтенко, кінознавець, Голова Правління української кіноакадемії

Ганна Чміль, академік НАМУ, доктор філософських наук

Анатолій Кокуш, Володар двох технічних "Оскарів"

Лариса Брюховецька, кінознавець, заслужений працівник культури, головний редактор журналу "Кіно-Театр"

Володимир Тихий, кінорежисер, лауреат Національної премії імені Т.Шевченка

Сергій Тримбач, кінознавець, лауреат Державної премії України імені О.Довженка

Юрій Гармаш, кінооператор, Заслужений діяч мистецтв України, лауреат премії "Київ" імені І.Миколайчука

Олесь Санін, кінорежисер, Заслужений артист України, лауреат Державної премії України імені О.Довженка

Михайло Шаєвич, кіносценарист, Заслужений працівник культури України

Едуард Тімлін, кінооператор, професор, Заслужений діяч мистецтв України

Георгій Стремовський, звукорежисер, викладач

Алік Шпилюк, кінознавець, арт-директор Української кіноакадемії, Голова Українського оскарівського комітету

Олесь Янчук, кінорежисер, народний артист України, Голова НСКУ

Ірина Каплична, кінознавець, директор Міжнародного кінофестивалю "Крок"

Дмитро Тяжлов, кінооператор, старший викладач КНУТКіМ

Станіслав Сукненко, кінознавець, режисер

Віктор Бажай, кінорежисер, Лауреат Міжнародних телефестивалів

Юрій Репенко, організатор кінопрокату, заслужений працівник культури України, старший викладач

Владислав Таранюк, сценарист, представник України на Міжнародному фестивалі "UNICA"

Наталія Чернишева, художник, кінорежисер, Заслужений художник України