f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

День народження Довженка на його батьківщині відзначили Днем яблука

12.09.2020

З нагоди 126-ї річниці від дня народження видатного українського кінорежисера, сценариста і письменника Олександра Довженка у Сосниці Чернігівської області провели інтерактивний День яблука.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила директорка Сосницького меморіально-літературного музею Олександра Довженка Любов Наконечна.

"Спочатку наші гості - керівники району, працівники навчальних закладів, банку, інших установ нашого селища, а також далекі родичі Довженка поклали квіти до пам’ятника "Юний Сашко", а потім ми їх запросили в сад. Там провели інтерактивний День яблука", - сказала вона.

За словами директорки, захід включав зустріч із сосницькими садівниками, розповіді про них та їхніх попередників минулого століття, фотовиставку, читання віршів про яблуні та яблука - як відомих українських поетів, так і місцевих авторів. Садівники пригощали присутніх плодами зі своїх садів, а також власноруч вирощеними кавунами. На завершення всім охочим запропонували переглянути Довженків фільм "Мічурін".

Наконечна зауважила, що цьогорічний день народження Довженка через карантин був як ніколи малолюдний. Адже щороку на свято приїжджали відомі кіномитці, проводилося вручення премії ім. О. Довженка (її лауреат висаджував молоду яблуню), відбувались кінопокази та творчі зустрічі. Нині навіть програму Дня яблука довелося суттєво скоротити.

Видатний український письменник і кінорежисер, класик світового кінематографа Олександр Петрович Довженко народився 10 вересня 1894 року на хуторі В'юнище, який нині є частиною Сосниці.

https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/3097500-den-narodzenna-dovzenka-na-jogo-batkivsini-vidznacili-dnem-abluka.html

Українці в Берліні відзначили день народження Довженка

Дипломати та представники української громади Берліна поклали 10 вересня квіти до меморіальної дошки славетному українському режисеру Олександру Довженку з нагоди відзначення 126-ї річниці від дня народження класика світового кінематографа. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3097157-ukrainci-v-berlini-vidznacili-den-narodzenna-dovzenka.html

Покладання квітів у Берліні до дня народження українського режисера Олександра Довженка

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XsfaHtydIGg&feature=emb_logo

10 вересня 126 років тому народився Олександр Довженко – один із найвідоміших на планеті письменників і режисерів

«Першим поетом у кіно» Олександра Довженка назвали американці, Гомером XX століття —греки. Японці вважали, що найкращі їхні фільми створено під впливом українського режисера. Американський актор і кінорежисер Чарлі Чаплін вважав, що слов’янство дало світові в кінематографії лише одного митця, і це — Олександр Довженко.

Течуть сльози, коли твоєму народу боляче

У доробку Олександра Довженка 20 вславлених кінострічок. Крім зйомок, він ще й писав кіноповісті. Найвідоміша із них — «Україна в огні». Саме за цей твір Довженка звинуватили у відкрито проголошених сумнівах щодо боєздатності Червоної армії. Довженку запропонували переписати сценарій, зрусифікувавши героя-українця Кравчину. 30 січня 1944 р. його викликали до Сталіна, від якого він дізнався про заборону свого фільму. У той же день Довженко знищив три «крамольні» зошити свого щоденника, який він вів із 1939 року

Одразу після зустрічі митця з диктатором усім органам цензури було надіслано директиву «не публікувати в цивільній і військовій пресі твори Довженка без особливого на те дозволу в кожному окремому випадку». Про цю ситуацію Довженко записав у тому ж своєму щоденнику: «…невже любов до свого народу є націоналізмом? Чи націоналізм… в невмінні художника стримати сльози, коли народу боляче?»

Утім, творити після цього він, як і раніш, не перестав…

https://armyinform.com.ua/2020/09/10-veresnya-126-rokiv-tomu-narodyvsya-oleksandr-dovzhenko-odyn-iz-najvidomishyh-na-planeti-pysmennykiv-i-rezhyseriv/