f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Міністерство оборони підтримує митців, які сприяють підвищенню престижу ЗС України, військової служби та традицій

11.12.2020

Правління та товариство Національної спілки кінематографістів України вітає голову НСКУ Олеся Янчука з почесною нагородою і бажає подальших звершень у висвітленні військової тематики у творах кіномистецтва .

У Центральному будинку офіцерів відбулося нагородження лауреатів премії імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва у 2020 році. Цей конкурс оборонне відомство проводить щороку до Дня Збройних Сил України. В цьому році на пять номінацій, – література, кіно, образотворче, музичне та театральне мистецтво, – претендували двадцять п’ять учасників.

В результаті премію імені Богдана Хмельницького було присуджено десятьом лауреатам. Номінацію «Літературні твори військової тематики» взяв роман Валерія Макеєва «Вірний присязі», серед музичних творів визнання здобув композитор, поет та виконавець Юрій Кобзаренко з піснею «Мужні слова». Лауреатом кіномистецької номінації став режисер Олександр Янчук з фільмом «Таємний щоденник Симона Петлюри». Журі конкурсу удостоїло перемогою серед творів образотворчого мистецтва буклет з репродукціями художніх робіт «Під знаменом Волі». На жаль, його авторка, Олеся Гай-Курило стала лауреатом посмертно.

Номінацію «Твори театрального мистецтва військової тематики» взяв колектив постановників та виконавців Харківського національного академічного театру опери та балету імені Миколи Лисенка Володимир Гаркуша (диригент-постановник), Армен Калоян (режисер-постановник), Надія Швець (художник-постановник), Олексій Чернікін (хормейстер-постановник), Олександр Лапін та Володимир Козлов (актори) за оперу Петра Чайковського «Мазепа».

Дипломи та сертифікати конкурсантам вручив особисто заступник Міністра оборони України Ігор Старобінський. За його словами, за 20 років, які існує премія, було вручено уже 36 дипломів, що свідчить про високу оцінку художнім творам, які сприяють підвищенню престижу Збройних Сил України, пропаганді військової служби, формування у військовослужбовців почуття патріотизму, вірності традиціям українського народу та зміцнення бойового духу захисників України.

– Багато хто з вас були на передовій на сході України, ваші переживання надихнули вас творити для перемоги наших військових. Ви підтримуєте морально-бойовий дух українських вояків, пишете новітню історію, ? наголосив заступник Міністра оборони.

Довідково. Премія імені Богдана Хмельницького присуджується щороку за твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, спрямовані на підняття престижу ЗС України, популяризацію військової служби, формування національної самосвідомості, вірності військовим традиціям, соціально-психологічної та військово-професійної готовності до служби у Збройних Силах України.

Тетяна Рубан

Кореспондент АрміяInform

https://armyinform.com.ua/2020/12/ministerstvo-oborony-pidtrymuye-mytcziv-yaki-spryyayut-pidvyshhennyu-prestyzhu-zs-ukrayiny-vijskovoyi-sluzhby-ta-tradyczij/

Таємний щоденник Симона Петлюри Олесь Янчук Symon Petliura Ukrainian Jewish Relations

https://www.youtube.com/watch?v=axdY3GH-qYE

Таємний щоденник Симона Петлюри. Трейлер

https://www.youtube.com/watch?v=75yixFpFXFM

Таємний щоденник Симона Петлюри. Український фільм

https://www.youtube.com/watch?v=UDvcrGdH8iU