f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Виставка "Польоти вві сні та наяву" Романа Балаяна

16.12.2020

Ivan Kozlenko разом з Романом Балаяном і Довженко-Центр : Dovzhenko Centre.

Ми довго вагалися й переносили відкриття цієї виставки, підготовка котрої тривала майже три роки. Це, можливо, не найкращий час для офлайн-проектів, проте, ми таки зважились відкриватися 17 грудня.

"Польоти вві сні та наяву" Романа Балаяна - епохальна стрічка для українського кіно. Крім унікального меланхолійного настрою, створеного мінімальними виражальними засобами, Роману Балаяну чи не вперше в українському кіно вдалось створити цілком впізнаваного ліричного героя, якого по нещастю криза середнього віку спіткала в розпал глибокого застою, непроглядної суспільної та культурної стагнації.

Герой Янковського, будучи типово радянською людиною, демонструє зовсім нерадянські "інтелігентські" переживання та страхи - річ нечувана для героїзованого радянського пролетаря чи інженера. Герой-декадент - це своєрідний виклик радянській системі, що захлиналася в брехні та безпросвітності.

Виставка досліджує широкий суспільний та культурний контекст останньої глибоко радянської епохи в історії України, тої самої, яка для частини українського суспільства зараз виглядає "золотою добою".

https://www.facebook.com/ivan.kozlenko