f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ШЕВЧЕНКОВЕ РІЗДВО

26.12.2020

Sergiy Trymbachмія

НСКУ, Українська кіноакадемія

175 літ тому, Різдво, у Поета двостороннє запалення легенів.

Дивлячись в очі смерті ТАРАС ШЕВЧЕНКО пише свій «ЗАПОВІТ»


ЗАПОВІТ читає Костянтин Степанков

https://www.youtube.com/watch?v=b-I41tFM0Jc

Так, це сталося на Різдво, яке тоді святкували 24-25 грудня. 1845 рік, 31-річний ТАРАС, від жовтня, гостює у свого приятеля, лікаря Андрія Козачковського у Переяславі - аж до початку 1846-го. Це той фантастичний період, коли було написано справді великі твори великого національного пророка.

«Уранці,- згадував Козачковський, - він звичайно писав, зовсім не прагнучи залишатися наодинці.

ВІН ПИСАВ НІБИ ГРАЮЧИСЬ.

Я саме мав тоді справу з євреями, і вони часом заповнювали мою вітальню, в якій Шевченко найчастіше працював, але цей гамірний кагал не тільки не заважав йому (хоча він міг би піти до кабінету), а навпаки, продовжуючи писати, він прислухався до розмов євреїв, втручався в них і, розсмішивши чимось кагал, сам реготав, продовжуючи швидко і безупинно свою справу, без будь-яких виправлень.

Вечір минав у розмові, що тривала майже завжди години до другої.

Обмірковуючи його досить недавній вихід із стану простого наймита, я дивувався його розвитку і різноманітності його знань, які давали щовечора новий привід для розмови. Іноді він читав біблію, відзначаючи місця, що вражали особливою величчю думки; на жаль, ця біблія під час пожежі згоріла. З тодішніх задумів його пам’ятаю два, які не здійснилися: перший — велика картина «Видіння Ієзекіїля в пустелі, всіяній сухими кістками» і другий — подорож по Дніпру (з оглядом берегів його) в товаристві кількох осіб, до участі в якій він запрошував і мене, з метою вивчення краю в археологічному, історичному та етнографічному планах.

Богдан Ступка про Тараса ШЕВЧЕНКА

https://www.youtube.com/watch?v=TkQFiD-HZcM

Далі:

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach