f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ПЕРЕДЧУТТЯ ВОЛОДИМИРА ГРОНСЬКОГО. З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ, ДОРОГИЙ ВОЛОДИМИРЕ ПЕТРОВИЧУ!

29.12.2020

Sergiy Trymbach

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

Композитор ВОЛОДИМИР ГРОНСЬКИЙ у гроні (даруйте гру слів) найвидатніших композиторських імен в Україні. Він свій не тільки серед композиторів, музикантів і меломанів, а й серед кінематографістів. Уже багато літ його музика наповнює екранний часо-простір вітчизняних фільмів сонячною, гармонізованою в усіх компонентах, напрочуд мелодійною музикою.

«Циганка Аза» Григорія Кохана, «Фучжоу», «Сьомий маршрут», «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» (усі - Михайло Іллєнко), «Останній бункер» та «Геллі і Нок» Вадима Іллєнка, «Золота лихоманка» Михайла Бєлікова (Чарлі Чаплін, не сумніваюсь, так само запросив би пана Володимира у свою "Лихоманку", попри всі свої музичні таланти; але ж розминулись у часі), «Нескорений», «Залізна сотня», «Владика Андрей» (усі - Олесь Янчук) - це далеко неповний перелік стрічок, у яких працював композитор.

Особлива сторінка творчості ГРОНСЬКОГО - фільми Олега Бійми, створені у 1990-ті за українською літературною класикою (Володимир Винниченко, Іван Франко). «Гріх», «Пастка», «Злочин з багатьма невідомими» - музика Гронського працює тут, зокрема, і на поглиблення психологічних характеристик персонажів.

А десятисерійний «Острів любові» того ж Бійми! Кожна серія - екранізація новел так само літературних класиків: від Марка Вовчка і Олександра Олеся до Михайла Могилянського і Євгена Гуцала. Еротика, підсвічена променями містичного знання невидимої частини людського життя. Музика тут працює на гармонізацію різних шарів людського єства - і як прекрасно, як чуттєво-безсоромно й водночас поетично-філософськи!

Упродовж останніх двох років - робота у двох проєктах, фільмах класиків нашого кіно, Романа Балаяна і В’ячеслава Криштофовича. З останнім була вже, у 1990-ті, стрічка «Приятель покійника». А нині - «Передчуття», картина, що недавно побувала в прокаті, потому була показана на одному з центральних телеканалів. Музика Гронського тут «зшиває» різні сторони буття: власне людського й того, що людині не підвладне, але від якого не варто одмовлятись.

А у фільмі «Ми є… Ми поруч» Балаяна (прокат наступного лютого) знову зустріч з тонкими матеріями, які так здорово уміє чути і відтворювати у власній музичній, фонограмній транскрипції композитор Гронський. Таке Передчуття, що це лишень прелюдія до зустрічі з новими витворами композитора. Таке Передчуття, що митець чує ті гармонії, які усе ж прийдуть, які переможуть вселенське зло... І все це попри колосальну зайнятість ВОЛОДИМИРА ПЕТРОВИЧА на посаді керівника Всеукраїнського громадського об»єднання «Сінема», яке опікується усіма проблемами авторського права у сфері аудіовізуальної творчості. Якби не ГРОНСЬКИЙ справи наші були би тут кепські. Бо ж влада (влади, від перестановки доданків сума не змінюється) послідовно працює на те, щоби авторська винагорода потрапляла в кишені… в кишені ажніяк не творців, а усієї цієї поторочі, яка прилипла до корабля мистецтва і роз’їдає його днище. Щоденна праця ГРОНСЬКОГО тут просто дивовижна…

Дорогий Володимире Петровичу, другий день п"ю Ваше здоров"я. Вітаю щиро! Хай пишеться музика, хай вона звучить у нашому ефірі - і наповнює блаженним відчуттям того, що гармонії у цьому світі ще не вмерли, ще живуть, ще надихають людей на те, аби чути не тільки себе, а цілий Всесвіт, увесь огром людського.

Спасибі Вам за самовіддану працю у сфері авторського права. І просто - за чар людський. Многая літа!!