f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Травневі спогади. Згадуємо видатного українського кіноактора Миколу ГРИНЬКА

24.05.2021

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

"ДО МІСТИКИ ДОХОДИЛО..."

АКТОР МИКОЛА ГРИНЬКО (22.05.1920, Херсон- 10.04.1989, Київ)

АНТОН ЧЕХОВ - той самий, якого знають усі.

У 1967 році Гринькові запропонували зіграти роль Чехова у фільмі Сергія Юткевича "Сюжет для небольшого рассказа". Колись я мав щастя слухати розповідь актора про цю подію. "Я им ответил: да знаете ли вы, какой у меня рост? (за 190 см.- С.Т.) Я полагал, что Чехов росточка небольшого... В ответ я услышал: рост у него был как у вас...".

Сюжет для небольшого рассказа

https://www.youtube.com/watch?v=0CgVUvorZE4

Насправді, зріст Чехова був 182 см (от у мене такий і я не виглядаю високим; і син мій, і онук вище десь на 10-12 см; одначе у ті часи такий зріст вважався значно вище середнього). То ж високий (за сучасними мірками) Гринько перевтілився у високого (за тодішніми мірками) Чехова.

Утім, чого перевтілився? Дивовижно, але актор грав письменника без гриму (!!). Понад те, дружина Гринька, Айша (це було чарівне і гармонійне подружжя, попри те жінка була невисокого зросту) свідчила: "Сходство такое... До мистики доходило... Почерк похож, факсимиле похоже. У меня дома стоит шкатулка Колина, в Ялтинском доме Чехова - точно такая... По-моему, года два он был только Чеховым. И он изменился очень после этой картины" (телепрограма "Николай Гринько. Острова").

Кажуть, актору Юрію Яковлєву (в "Сюжеті..." він зіграв письменника Потапенка) на початку роботи над фільмом показали два фото - Чехова і Гринька, запропонувавши визначити, яке з них автентичне, чеховське. Він ткнув пальцем у фото Гринька.

На фото:1. Микола Гринько, 2. сам Антон Чехов.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

Стелла Кломінська

кінознавиця, редакторка, хронологиня

 


У нього був дивовижний погляд, менявшийся в залежності від ролі, специфічний глухуватий голос, який деякі режисери переозвучували, високий зріст, м'які манери ... а ще він мріяв про роль Дон Кіхота, але так її і не зіграв ...

Андрей Рублев 1 серия (драма, реж. Андрей Тарковский, 1966 г.)

https://www.youtube.com/watch?v=x6kqlveBhVY

Сталкер (фантастика, реж. Андрей Тарковский, 1979 г.)

https://www.youtube.com/watch?v=TGRDYpCmMcM

Улюблений актор Тарковського все життя прожив в Україні, народився в Херсоні, багато років пропрацював в Запорізькому драмтеатрі імені Щорса (в Російську драму згодом його так і не прийняли); багато хто не знав про те, що з десяток років він «протрубив» на рідній естраді в ансамблі «Дніпро» і засмучувався, коли через високий зріст його порівнювали з Тарапунькой ( «Ноги мої постійно заважали моєму ж творчому зростанню!»); вже після його візьмуть на студію Довженка ... І тільки потім почнеться «велике життя» і справжня слава - фільми Тарковського, Юткевича, Бикова, Алова, Наумова, Герасимова, Зархі, Левчука, Кончаловського, Нахапетова, Параджанова.

Далі:

https://www.facebook.com/klominska