f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Завершився фестиваль «КРОК-2015: У рідній гавані»

23.11.2015

22 листопада 2015 року у Будинку кіно відбулося урочисте закриття ХХІІ Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «КРОК-2015: У рідній гавані».

Церемонії нагородження передувало вшанування українського кінорежисера Степана Коваля, якому влітку виповнилося 50 літ. Видатного майстра вітчизняної анімації вітали зі сцени голова НСКУ Сергій Тримбач і його вчитель Євген Сивокінь, а також вокальний колектив «Звучі Дочі», що виконав дві композиції на честь ювіляра.

Глядачам представили невелику ретроспективу маловідомих анімаційних стрічок Степана Коваля – з-поміж них виділялися його студентська робота «Це я», що її у 1995 році демонстрували на фестивалі «КРОК», і дипломна стрічка «Z-z-z», для якої Олександр Спаринський створив нове музичне та звукове оформлення. Варто зазначити, що у своїх перших роботах Степан Коваль використовував різноманітні техніки анімації – окрім, власне, пластилінової, з якою у першу чергу асоціюють його творчість.

Одразу після перегляду маленької ретроспективи, яку завершили нові роботи Степана Коваля з анімаційного серіалу «Професіонали», відбулося нагородження призерів цьогорічного фестивалю.

Член журі, кінокритик, секретар Правління НСКУ Володимир Войтенко відзначив високу мистецьку якість презентованої програми – Міжнародний і Національний конкурси виявилися вельми збалансованими і були приблизно одного художнього рівня. Тому перед журі стояло дуже непросте завдання.

Зрештою Володимир Войтенко, Олексій Першко і Сергій Васильєв, що були членами журі фестивалю «КРОК-2015: У рідній гавані», прийняли такі рішення.

У Міжнародному конкурсі дипломами журі були відзначені стрічки «Гюнтер» (реж. Ерик Ох, Республіка Корея) – «За мінімалізм у змалюванні вигадливого абсурду життя» та «Порося. Няня» (реж. Наталія Бєрєзовая, Росія) – «За пронизливе втілення російської дійсності».

Спеціальні призи Журі у Міжнародному конкурсі отримали стрічки «Краватка» (реж. Ан Вромбо, Бельгія) – «За найкращий фільм для дітей» і «Буря на куртці» (реж. Поль Кабон, Франція) – «За найкращий дебют».

Гран-прі Міжнародної конкурсної програми було присуджено російській стрічці «Вовк Вася» (реж. Єкатерина Соколова).

У Національному конкурсі дипломами журі були відзначені стрічки «Великий чоловік» (реж. Тетяна Кабаєва) – «За маленький крок у велику професію» та «Дівчина і сонце» (реж. Альона Потьомкіна) – «За сучасний подих правдивої традиції».

Спеціальний приз Журі отримала стрічка «Крамниця співочих пташок» (реж. Анатолій Лавренішин).

Гран-прі Національної конкурсної програми було присуджено стрічці «Тук-тук», яку створили Андрій Ковальов і група «Brunettes shoot blondes».

Нагороди найкращим фільмам Національного конкурсу вручав голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко. Він повідомив, що 20 листопада агентство оголосило 8-й конкурсний відбір кінопроектів для формування Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів і закликав аніматорів брати у ньому активну участь. Best 3D Models download for free

Фільмом-закриття фестивалю «КРОК-2015: У рідній гавані» стала стрічка знаного італійського художника Алессандро Рака «Мистецтво щастя» – найкращий анімаційний фільм 2014 року за версією Європейської кіноакадемії. Цілком імовірно, що це був перший і єдиний показ стрічки в Україні на широкому кіноекрані.

На тому ХХІІ Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК-2015: У рідній гавані» завершився. Із надією, що наступного року він зможе вийти за межі привітної «рідної гавані» Будинку кіно і повернутись до власної традиційної форми – широкого дніпрового подорожування пароплавом.

Власна інформація НСКУ