f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

20 січня – ювілей кінознавця Євгенії Махтіної

20.01.2016

20 січня 2016 року кінознавець, кіножурналіст, редактор, працівник Національної спілки кінематографістів України Євгенія Махтіна відзначає свій день народження. Ювілейний, треба сказати. Славно-ювілейний, треба додати.

Сергій Тримбач, голова НСКУ

Євгенія Наумівна працювала – по закінченні філологічного факультету Київського державного університету імені Т.Г. Шевченка – в газетах «Київська правда», «Вечірній Київ» (у 1960-ті газета була чи не найпопулярніша у киян). З 1967-го переходить на роботу в газету «На екранах України».

Газета, багато в чому завдяки Махтіній, була надзвичайно популярною, улюбленою. За тодішнього дефіциту інформації це невеличке за обсягом видання примудрялося інформувати (коротко й виразно) про все на світі, що стосувалося кіно. Згадаю тут і багатолітнього головного редактора газети Віталія Борщова, фанатика одразу трьох муз – кіно, футболу і шахів; разом з Євгенією Наумівною вони утворили такий собі редакційний, до біса ефективний, як з’ясувалось, дует.

З кінця 1980-х Євгенія Наумівна працює в Бюро пропаганди радянського кіномистецтва (було таке утворення в Спілці кінематографістів, популяризувало кіно), а вже з початком 1990-х зосереджується на роботі в нашій Спілці.

Спілчанський прес-центр, який і ототожнювався з її іменем, насправді виконував ширші функції – інформативно-консультативного органу. Не дивно, оскільки Махтіна знає про кіно, і передусім кіно українське, його творців, буквально все. Що й засвідчив зроблений нею довідник «Спілка кінематографістів України» (1985), по суті справи перше таке видання на наших теренах, звідки можна багато що дізнатися про наших кінематографістів. Власне ця книжка стала основою для багатьох наступних довідників та енциклопедичних видань. Згадаю ще і її книгу «Щасливі долі» (1979) та, принагідно, переклади для серії книг «Кінодетектив» у 1990-ті.

Фестивалі – це теж важлива сторінка творчого життя Махтіної. Досить пригадати її працю як прес-секретаря Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «Крок».

Логічним продовженням справді подвижницької роботи Євгенії Наумівни щодо акумулювання інформації із сфери кіно стало нове спілчанське видання «Кіно: інформація, коментарі», яке видавалося Спілкою упродовж останніх років.

До неї йдуть за порадою і стар, і млад – усім допоможе, відредагує текст (блискучий профі цієї справи!), підкаже і розкаже. В тому числі студентам... piter-indi.com

Інтелігентність хорошого київського розливу – ось що таке Євгенія Махтіна. Поруч неї диким і неприроднім виглядає крик, хамство, не кажучи про щось більше – усе те стихає і відступає у світлі її променистих очей.

Спасибі Вам, дорога Євгеніє Наумівно, за труд, за людяність і чуйність. Многії ще і преблагії літа, натхнення жити і працювати!

Сергій Тримбач