f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Сергій Тримбач про завершення роботи виставки «Тіні забутих предків»

11.04.2016

Голова НСКУ, кінознавець Сергій Тримбач прокоментував завершення роботи виставки, присвяченої «Тіням забутих предків», яка тривала у київському «Мистецькому Арсеналі» з 23 березня по 10 квітня 2016 року.

«Виставка, присвячена фільму «Тіні забутих предків» завершила свою роботу. Останньої неділі куратори виставки Павло Гудімов та Андрій Алфьоров зібрали команду, завдяки якій і сталася ця неординарна подія, аби підбити деякі проміжні підсумки. Проміжні, адже життя виставки буде продовжено в ряді інших міст України та за кордоном. Був там і я, чим пишаюсь.

Виставка не тільки про фільм, а про той культурний космос, який так вражає досі. А друге, що приємно вражає, – у виставковій команді переважали молоді люди. Це завдяки їм геніальний витвір Сергія Параджанова, Юрія Іллєнка, Георгія Якутовича, Мирослава Скорика заграв новими барвами, свіжими асоціативними зв’язками, набув нового смисложиттєвого змісту.

Михайло Коцюбинський в одному з листів із Криворівні написав про гуцулів: цей нарід «живе серед різнорідних злих духів, з якими веде боротьбу од пелюшок і до смерті». Культура є сумою актів, що зменшують кількість тих духів. Спасибі за це команді, що заново одкрила величезний міфологічний простір, в якому перемагають Добро і Краса», – зазначив Сергій Тримбач.

У червні виставка «Тіні забутих предків» відкриється у Львові, далі – подорожуватиме Європою та США.

На фото – портрет Сергія Параджанова (автор Георгій Якутович, 1964)

Власна інформація НСКУ