f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

НСКУ закликає Верховну Раду подовжити мораторій на ПДВ для кіноіндустрії

11.12.2016

Національна спілка кінематографістів України закликає Верховну Раду України подовжити мораторій на ПДВ для кіноіндустрії до 1 січня 2020 року, звільнивши від сплати ПДВ операції з постачання національних фільмів і озвучення, дублювання, субтитрування іноземних фільмів українською мовою, а також розповсюдження та демонстрування національних фільмів та іноземних фільмів державною мовою.

Відповідне звернення кінематографістів голові Верховної Ради України Андрію Парубію спрямував 9 грудня 2016 року голова НСКУ Тарас Ткаченко.

У листі йдеться про те, що у проекті Державного бюджету України на 2017 рік подовження пільг зі сплати ПДВ щодо операцій постачання національних фільмів і озвучення, дублювання, субтитрування іноземних фільмів українською мовою, які спливають 1 січня 2017-го, не передбачено. Натомість термін дії пільг зі сплати ПДВ для операцій з розповсюдження і демонстрування фільмів вже сплив 1 січня 2016 року.

Також ухвалений нещодавно законопроект №3081-д «Про державну підтримку кінематографії в України», який передбачає систему пільг щодо кіноіндустрії, нині проходить процедуру доопрацювання опісля зауважень з боку Президента України. Відтак, його норми ще не набули чинності.

Усе це означає суттєве скорочення від 1 січня 2017-го фінансових можливостей українського кіно, зокрема й тих, що стосуються рекламування національної кінопродукції. «Нині українське кіно тільки-но починає спинатись на ноги. Було б украй недалекоглядно – особливо в контексті сучасних реалій – ставити нові бар’єри на шляху його розвитку», – зазначає голова НСКУ Тарас Ткаченко і закликає Верховну Раду України подовжити мораторій на ПДВ для кіноіндустрії до 1 січня 2020 року.

Подаємо текст листа.

Редакція сайту НСКУ

Голові Верховної Ради України
Парубію А.В.

Шановний Андрію Володимировичу!

Верховною Радою було продовжено, на 2016 рік, мораторій на податок на додану вартість для кінематографа. Ним передбачено звільнення від ПДВ щодо випуску національних фільмів та зарубіжних кінострічок, дубльованих українською мовою.

Мораторій діє до 31 грудня 2016 року і, на жаль, у проекті Державного бюджету України на 2017 рік відсутнє подовження означених вище пільг. Це означатиме суттєве скорочення фінансових можливостей українського кіно, зокрема й тих, що стосуються рекламування національної кінопродукції.

Крім того, варто не обкладати ПДВ і послуги з демонстрування, розповсюдження фільмів, дубльованих, озвучених або субтитрованих державною мовою на території України.

Довголітнє ігнорування потреб нації у власній аудіовізуальній продукції призвело до жахливих деформацій культурного життя та віддання інформаційного простору на поталу іноземним, незрідка недружнім, а чи й просто ворожим впливам. Нині українське кіно тільки-но починає спинатись на ноги. Було б украй недалекоглядно – особливо в контексті сучасних реалій – ставити нові бар’єри на шляху його розвитку. http://euwin777.com

Просимо зважити і на ту обставину, що ухвалений нещодавно законопроект №3081-д «Про державну підтримку кінематографії в України» (в ньому передбачено систему пільг щодо кіноіндустрії) нині проходить процедуру доопрацювання опісля зауважень з боку Президента України. Відтак нині маємо правову паузу, коли термін одних пільг вже завершено, а інші терміни не стали чинними.

Враховуючи сказане, просимо зробити все необхідне, аби мораторій на ПДВ для кіноіндустрії було подовжено до 1 січня 2020 року.

З повагою,
Голова НСКУ Тарас Ткаченко