f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Петиція Богдана Жолдака: ДТРК «Культура» мусить залишатись окремим державним телеканалом

30.09.2015

8 вересня 2015 року секретар Правління НСКУ, кінодраматург, письменник Богдан Жолдак подав електорнну петицію Президенту України Петру Порошенку з вимогою залишити ДТРК «Культура», що нині перебуває у процесі реорганізації, окремим державним телевізійним каналом. Подаємо текст петиції.

ДТРК «Культура» виконує в державі окрему відповідальну місію, тож і мусить залишатись окремим державним телевізійним каналом!

Що таке держава? Найкраще це розумів світовий геній-політик Уінстон Черчіль. Коли на Англію посунула фашистська навала, парламент скасував державне фінансування культури. Тоді Черчіль запитав у нього: 

– Навіщо ви це зробили?
– Як, навіщо? Адже нам потрібні гроші, щоб воювати!
– Тоді поясніть, – сказав він, – а за що, власне, ми… воюємо?

Ті почухали лоби, й зрозуміли, за що саме йде війна, і поновили фінансування культури...

Чи йде в нас в Україні війна? Хіба не йде? На чому тримається наш патріотизм, сила якого протидіє агресорові та вітчизняній п’ятій колоні? Хіба оті телеканальчики, що продають з телеекрану ювелірні брязкальця, чи нескінченне «мило», чорнуху і порнуху?

От чим класний телеканал «Культура», що ти, лягаючи спати, опівночі вмикаєш там новини культури й відчуваєш очищення од цілодобового кошмару, що плине з інших каналів. Чи не тому саме його реформують? Намагаються знищити обличчя телевізійного каналу і перетворити на бозна що??? В епоху опускання треба ж ліквідувати бодай якусь психотерапію од тотальної депресухи!

І от, внаслідок «революції гідности» Комітет духовности і культури при Верховній Раді очолив Княжицький і тут же засукав рукава до радикальних перетворень в телепросторі. Раніше в ньому він очолював «5-й канал», якого цілковито перетворив на пропагандивний апарат Юлії Тимошенко – нескінченні круглі столи, тощо, на її підтримку, (котра продала Путіну за газ Україну). Й не дивно, що коли до верхівки влади в нас проштовхнулася нещодавна верхівка б’ютівців, то за квотою посадовила на Комітет духовності й культури свого яскраво вираженого однопартійця.

Звісна річ, «реорганізатори» ДТРК «Культура» мають за аргумент «неперфектність» його продукту (хоча велика кількість вітчизняних TV набагато нижчої якості). Треба пригадати, як тяжко поставав цей канал, (а таки постав!) і в яких скрутних умовах він перебуває – наприклад, місячна платня журналіста 1400 гривень (!) – у прибиральниці зарплата вища. Тут йдеться про те, що, може, державі варто трохи підперти фінансування цього телеканалу? Якщо вона, звісно, й надалі хоче лишатися державою?

То навіщо ж руйнувати вже готову інфраструктуру і створювати нову, коли можна трохи посилити вже існуючу? Трохи, бо телеканал «Культура» тримається на нечуваному ентузіазмі його працівників. Як, до речі, утримався й початок АТО…
То може варто почути пропозиції працівників телеканалу? До речі, саме так учинила Колегія Держкомтелерадіо.

І що? Ліквідацію ДТРК «Культура» призначено на 15 листопада 2015 року. 

Прошу Вашого державницького розуміння у вирішенні долі цього каналу.

Я не проти суспільного телебачення, ми – за, я розумію, що становлення процес не простий і тривалий, однак тут слід зауважити, що саме телеканал «Культура» давно вже є прообразом його! Й він буде залюбки ділитися з суспільним своїми найкращими телепередачами, й зможе консультувати там культурологічні відділи.

І саме на його базі треба створити пропаганду нашої культури, розповсюдження її здобутків серед інших народів – бо саме цей канал піднімає наші світові пріоритети, й телеканал «Культура» має велику кількість таких програм. Нам є чим похвалитися перед Європою та й іншими континентами.

Невже ж ми похвалимося тим, що зліквідували саме цей канал?

Богдан Жолдак, 
великий прихильник культури й телеканалу «Культура», член НСПУ, НСКУ

Петицію розміщено тут>>>.

«Електронні петиції», 8 вересня 2015 року