f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Чому Україна не відправила фільм на Оскар

02.10.2015

Україна цьогоріч не відправила свого претендента на нагороду Оскар в категорії найкращий фільм іноземною мовою.

Американська кіноакадемія, яка проводить цей конкурс, завершила приймати фільми 1 жовтня.

У новоствореному українському оскарівському комітеті, яким опікується Національна спілка кінематографістів (НСКУ), кажуть, що не відбирали номінанта, оскільки досі академія не підтвердила їхні повноваження.

В Асоціації продюсерів (АПУ), під егідою якої працював попередній комітет, кажуть, що не визнають повноважень НСКУ і останнє слово в цій суперечці за виконавчим комітетом номінації в США.

Продюсери закликають новий комітет почати приймати їхні фільми, на випадок, якщо для України в Лос-Анджелесі зроблять виняток та дозволять подати свою заявку пізніше. Так вже було 2006 року із фільмом "Аврора", який відправляли у листопаді, кажуть продюсери.

Національна спілка кінематографістів, у відповідь каже, що некоректно це робити до затвердження. Однак, як тільки вони отримають повноваження, комітет якнайшвидше висуне кандидата від України, якщо це дозволить зробити академія.

Тим паче, цьогоріч, як кажуть кінематографісти, є з-поміж чого обирати.

Однак, і в АПУ, і в оскарівському комітеті кажуть, що шансів висунути фільм цьогоріч дуже мало.

Оскар та реформи

Новий комітет кінематографісти сформували навесні після скандалу із останнім висуванцем на Оскар – тоді відправили історичну драму "Поводир", попри протести представників фільму "Плем'я", який до того вже отримав визнання європейських фестивалів та також претендував на номінацію.

"Це великий сум – що відбулось цього року. Але те, що відбулось минулого року... Якщо піднімете головну фахову пресу, то це теж – "велика ганьба" і звучить слово "корупція"", – каже режисер "Племені" Мирослав Слабошпицький, який увійшов до нового оскарівського комітету.

Окрім нього до комітету увійшли інші відомі українські режисери, серед них Кіра Муратова, Сергій Лозниця, кінокритики з Міжнародної асоціації кінопреси (FIPRESCI), а очолить його кінознавець Алік Шпілюк, розповідає пан Слабошпицький.

Новий оскарівський комітет обирали серед майже півсотні кінознавців, серед яких були члени Європейської кіноакадемії та визнані на фестивалях А-класу кінематографісти.

"Це саме та ініціатива громадськості знизу, яка, власне, зараз актуальна для держави", – каже пан Слабошпицький, додаючи, що в комітеті створили прозору систему відбору і "унеможливили кумівство".

До нового комітету не увійшов жоден представник попереднього, який формувався під егідою Асоціації продюсерів. Його тодішній керівник – режисер Олег Фіалко, а також голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, кінокритик Володимир Войтенко та продюсер Ігор Савиченко вийшли з комітету після скандалу із "Поводирем".

"Україна не могла відібрати фільм до 1 жовтня. Минулий комітет припинив своє існування, в зв'язку з тим, що після скандалу минулого року комітет залишило чи не п'ять людей", – каже пан Слабошпицький.

Асоціація продюсерів, яка з 2011 року опікувалась українським оскарівським комітетом, каже, що визнає новий комітет, однак наполягає на своїй легітимності та закликає НСКУ до співпраці.

У Спілці кажуть, що Асоціація вийшла з переговорного процесу щодо роботи комітету, однак в АПУ це спростовують.

"Рейдерське захоплення"

Генеральний директор Асоціації продюсерів Денис Масліков каже, що суперечку між організаціями вирішуватиме виконавчий комітет номінації в Американській кіноакадемії скоріше за все на початку року.

За його словами, вони направили в академію лист, в якому заявили, що підтримують новий комітет, однак не віддають свої повноваження спілці.

"Ми не оскаржуватимемо цей склад і ми готові із ними працювати, бо ми не хочемо роздувати цей скандал. Але ми не розуміємо, що тут робить НСКУ", – каже пан Масліков.

Він звинувачує Спілку в тому, що вона, за його словами, "заблокувала участь України у відборі на Оскар", самостійно відправивши свої документи до академії.

"Коли вони в червні вислали документи, то фактично створили конфліктну ситуацію", – каже пан Масліков.

Представник Оскарівського комітету Мирослав Слабошпицький навпаки, вважає, що ситуацію з комітетом ускладнили представники АПУ.

На його думку, організація не може брати участь у роботі комітету, оскільки, за його словами, вона "скомпрометувала себе".

"Це останній акт шантажу", – коментує режисер останній лист АПУ до Спілки.

"Американська кіноакадемія нас сприймає як легітимних... Вони бачать, що є інша організація, яка намагається це оскаржити", – пояснює конфлікт представник АПУ.

Водночас представник асоціації відкидає звинувачення про корупційність при відборі минулорічного висуванця.

"Асоціація продюсерів ніяк на комітет не впливала і те, що в чомусь звинувачували комітет, не може переходити на нас", – каже пан Масліков.

"Ми будемо відстоювати свою честь до останнього і будемо доводити, що ми ні в чому невинні. А спроба оскаржувати комітет з боку НСКУ – це як рейдерське захоплення у потрібний час", – додає він.

Разом з тим представник Асоціації каже, що вони приймуть рішення Американської кіноакадемії передати повноваження НСКУ, і, в свою чергу, очікують, що Спілка "не буде ніяк перешкоджати роботі комітету", якщо рішення буде на їхню користь.

До того, як Асоціація продюсерів перейняла можливість висувати номінантів на Оскар, цим опікувалось Міністерство культури. Наразі відомство не коментувало ситуацію.

Листи з нагадуванням

Національна спілка кінематографістів каже, що наприкінці червня надіслала документи до Американської кіноакадемії і досі очікує рішення виконавчого комітету номінації в категорії Найкращий фільм іноземною мовою, який має схвалити новий комітет.

"Досі виконавчий комітет, аби розглянути це питання, не збирався", – повідомили в НСКУ.

Окрім того Держкіно надіслало до Лос-Анджелеса лист про підтримку нового комітету, який визначатиме номінанта від України цьогоріч.

"Державне агентство України з питань кіно ... підтверджує, що ініціатива Національної спілки кінематографістів України базувалась на принципах професіоналізму та прозорості. Новий національний оскарівський комітет для подання українського кандидата в категорії Найкращий фільм іноземною мовою 2015 року, сформували найбільш легітимним шляхом та визнаний українською кіноспільнотою та громадськими активістами", – йдеться в оприлюдненому НСКУ листі Держкіно.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко пояснює, що агентство підтримало цю ініціативу, оскільки вважає, що цей комітет відповідно представляє інтереси української професіональної кіноспільноти. Водночас це не обов'язкова процедура для їхнього затвердження в кіноакадемії, додає він.

"Це професійна премія. Цим питанням мають займатись професійні кіноспільноти – такі як Асоціація продюсерів, НСКУ і так далі. Держкіно навіть не має відповідних повноважень", – каже пан Іллєнко, пояснюючи, що Держкіно не може опікуватись номінацією фільмів на Оскар.

Водночас голова Держкіно вважає, що оскарівський комітет мав би бути активнішим. "Я би побажав ініціаторам створення нового оскарівського комітету більше активності. Не тільки в ініціативах щодо його створення, але і в організації його повсякденної діяльності і легітимізації – тобто проведення необхідних перемовин і узгоджень з Американською кіноакадемією", – каже голова Держкіно.

"Ми направили всі документи і щотижня направляємо листа із нагадуванням", – каже Мирослав Слабошпицький про спілкування з Американської кіноакадемією.

Протест продюсерів

Продюсери фільмів "Брати. Остання Сповідь" та "Незламна" відкритим листом закликали комітет якнайшвидше почати роботу та співпрацювати із Асоціацією продюсерів.

Їхні фільми – одні із ймовірних претендентів на номінацію.

Ігор Савиченко, продюсер фільму "Брати. Остання сповідь", який цього року хоче номінуватись на Оскар (він продюсував і минулорічного номінанта "Поводир"), вважає, що новий комітет вже мав би обрати номінанта на Оскар.

"Ми закликаємо виконати свою роботу, зібратись, обрати фільм і не скиглити "Дайте нам легітимність!", а скиглити із конкретною роботою. Обрались – працюйте!", – каже пан Савиченко.

На його думку, якщо Американська кіноакадемія зробить виняток для України, то будуть встановлені жорсткі часові рамки для вибору фільму, в які комітет може не вкластись.

"Не факт, що вони встигнуть до того короткого, повірте мені, строку, який дасть їм американський оскарівський комітет для представлення фільму", – каже пан Савиченко.

Представник комітету Мирослав Слабошпицький впевнений, що комітет зможе обрати фільм дуже швидко, якщо буде така можливість.

"Встигнути – це один день: всім зібратись, подивитись фільм", – каже режисер.

Водночас він каже, що до того, як Американська кіноакадемія підтвердить їхні повноваження – неможливо починати відбір.

"Якщо завтра прийде лист з Америки: будь-ласка, висуньте фільм, ми зупинили світовий кінематограф задля однієї із маленьких кінематографій світу, що розташована на околиці Європи – звичайно, ми проголосуємо", – каже пан Слабошпицький.

Фільм "Брати" один із можливих претендентів на номінацію. "Звичайно, ми його подамо, якщо такий конкурс буде", – каже продюсер Савиченко.

За його словами, в Україні є щонайменше сім фільмів, які можуть претендувати на номінацію цьогоріч.

Серед них продюсери раніше називали стрічки: "Політ золотої мушки", "Пісня пісень", "Моя русалка, моя Лореляй", "Люби мене", "Це Я", "F 63.9 Хвороба кохання", "Полон" ("Політ золотої мушки", "Пісня пісень" і "Полон" не виходили у прокат, тож претендентами не є. – НСКУ).

"Думаю, що цього року, напевно, ніхто не буде висунутий", – каже Мирослав Слабошпицький.

"Є рік, щоб зробити комітет, який нормально функціонуватиме, із зрозумілою процедурою, і більше таких історій не має траплятись", – підсумовує він.

Церемонія нагородження Оскар відбудеться наприкінці лютого наступного року. Однак деякі кінокритики вже пророкують перемогу на Оскарі у номінації найкращий іноземний фільм угорській драмі про Голокост "Син Саула", який переміг на Каннському кінофестивалі.

Є і інші цікаві претенденти. Швеція відправила нагороджену Золотим левом на Венеційському фестивалі стрічку "Голуб сидів на гілці, розмірковуючи про існування".

Іспанія направила фільм, знятий баскською мовою, "Лореак", що в перекладі означає "квіти".

Росія ж відправила "Сонячний удар" Микити Михалкова, який в свій час отримав Оскар за "Стомлені сонцем".

Минулого року Оскар як найкращий іноземний фільм отримав польський режисер Павел Павліковський із фільмом "Іда".