f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

«Для режисера українська історія – це велике багатство!»

07.11.2015

У Львові відбулась прем’єра фільму Тараса Химича «Легіон. Хроніка Української Галицької Армії. 1918-1919».

Оксана Груба, «День» 

У день примирення українського і польського народу у Кінопалаці імені Довженка аншлаг. Галицька Асамблея представляє фільм «Легіон. Хроніка Української Галицької Армії. 1918-1919», режисером якого виступив Тарас Химич. «Є дві новини в цьому фільмі, – стверджує режисер. – Погана в тому, що українці і поляки воювали одне з одним. Добра новина – це було сто років тому. Я хотів показати обидві сторони – і польську, і українську – з поваги до двох народів, і їх щире прагнення мати свою державу. Ця війна вчить нас одного: війни були завжди, але потрібно вміти примирятись і не тримати зла одне на одного. Нема поганих народів, є погані представники народу. Тому не можна трактувати народ в сукупності», – каже Тарас Химич. «Для режисера українська історія – це велике багатство, це золото!» – говорить у коментарі «Дню» режисер фільму.

За словами авторів, це перший в Україні документальний фільм з використанням найсучасніших технологій у форматі 4К. Процес зйомок фільму тривав 15 місяців. Крім основного складу творців стрічки було задіяно сотні людей. Серед них професійні актори львівских театрів – ім. Марії Заньковецької та Леся Курбаса. До роботи над фільмом долучилися ветерани АТО, військові, а також реконструкторські клуби. З постановкою військових сцен допоміг ветеран АТО Володимир Правосудов, а також Військово-Історичний Клуб «Повстанець».

«Фільм присвячений подіям після завершення Першої світової війни, – розповідає сценарист фільму Олександр Пагіря, – коли після розпаду Австро-Угорської імперії народи так званої клаптикової імперії почали будувати свої національні держави. В цей період бурхливих змін і формування нових держав у Європі ці народи вступали в епоху малих війн. Наша стрічка присвячена одному з епізодів таких малих війн – війні між українцями та поляками за спірне питання земель Східної Галичини та Волині. Це питання складне, – запевняє сценарист. – Воно болить як полякам, так і українцям. Ця стрічка спонукає осмилювати ці події. Ми намагались показати їх крізь призму наративів обох сторін максимально нейтрально. Назва фільму «Легіон», тому що у ньому постають перші українські військові-добровольці ХХ століття, які сформували свій легіон, який хоч і воював в австро-угорській армії, присягнув на вірність цісарю, але водночас плекав свої надії на відродження незалежної української держави. Варто зазначити, що легіон Українських січових стрільців був «зариском» не тільки регулярної армії Західної України, а й Наддніпрянської. Хоча у цьому фільмі 90% акцентовано на війні, насправді він виходить на тематику примирення. Ми хотіли донести, що попри ці складні відносини два народи, які хочуть жити мирно в спільній Європі, мусять примиритись. І примирення це потрібно почати з ретроспективи і аналізу подій. Бо для того, щоб говорити про кровопролитні події Другої світової війни, ми повинні розуміти масштабність конфлікту, який зародився після Першої світової війни. А також ми маємо враховувати право нашого сусіда мати власний наратив щодо цієї війни», – підсумовує Олександр Пагіря.

Богдан Панкевич, громадський діяч, дипломат, голова ради «Української галицької асамблеї», з ініціативи якої був знятий фільм, розповідає «Дню»: «На наших прем’єрах фільмів, уже традиційно, зала повністю заповнена. Ще під час показу першого нашого фільму «Золотий вересень» було очевидно, що люди цікавляться українським кінематографом та насамперед хочуть знати правдиву історію нашого народу. Історія України має складатись із таких пазлів документально-ігрових фільмів. Документалістика дає достовірні дані, які неможливо заперечити, а ігрові моменти передають атмосферу тих часів. Якщо зняти багато достовірних фільмів цього періоду, то людям буде зрозуміло звідки взялись ці криваві сторінки українсько-польського протистояння. Історію потрібно знати і осмислювати. Тому нашими кінематографічними роботами ми намагаємось ці прогалини заповнити».

Зазначимо, що Тарас Химич є режисером історичних документальних фільмів «У рамках долі. Історія 1-ї української дивізії УНА. 1943-1945», «Золотий вересень. Хроніка Галичини. 1939-1941», «Срібна Земля. Хроніка Карпатської України. 1919-1939», «Хроніка Української Повстанської Армії. 1942-1954».

Фото Наталії Зубач

Оксана Груба, Львів, «День», 3 листопада 2015 року, №199