f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Україна приєдналася до програми «Креативна Європа»

20.11.2015

19 листопада 2015 року віце-прем’єр-міністр, міністр культури України В’ячеслав Кириленко та Єврокомісар з питань освіти, культури, молоді та спорту Тібор Наврачіч підписали Угоду між Урядом України та Європейською Комісією про участь України у програмі ЄС «Креативна Європа», повідомляє офіційний сайт Міністерства культури.

На урочистій церемонії підписання також були присутні представники Уряду України, Європейської Комісії, дипломатичного корпусу України та Програми «Культура і Креативність».

В’ячеслав Кириленко відзначив, що з підписанням Угоди про приєднання до програми «Креативна Європа» перед Україною відкриваються великі можливості для співпраці українських та європейських митців для розвитку культурної сфери.

«Сьогодні дуже важливий для України день. Ми довго йшли до цієї мети та доклали певних зусиль, і за сприяння наших європейських партнерів досягли результату. Зараз складні часи для всієї Європи. Європа стикається з тероризмом, з яким Україна зіткнулася ще два роки тому. Але українці продовжують творити: для них культура, креативність, творче самовираження є дуже важливим. Програма «Креативна Європа» дозволить українцям реалізовуватись у Європі, приймати наших європейських колег тут, і робити спільні творчі проекти, важливі для всіх європейських країн. Український креативний сектор отримав нові можливості, в тому числі доступ до проектів, загальна вартість яких складає майже 1,5 мільярди євро. Тому від імені Українського Уряду дякую нашим друзям – Європейській Комісії та Єврокомісару – за допомогу та підтримку», – сказав урядовець.

Комісар Європейського Союзу з питань освіти, культури, молоді та спорту Тібор Наврачіч привітав Україну з фактом офіційного приєднання до європейської культурної родини та відзначив, що Україна досягла цього результату завдяки тому, що поділяє спільні для усієї Європи цінності.

«Я радий вітати Україну в «Креативній Європі». Ми вважаємо, що ця програма – мультикультурна сім’я націй, регіонів, місцевостей, митців, діячів культури. Цінності нашої великої сім’ї – культурне та мовне розмаїття, обмін культурним досвідом. Як будь-яка сім’я, «Креативна Європа» може бути сильною лише в тому випадку, коли її члени поділяють спільні цінності, мають спільне розуміння подальшого розвитку і тих процесів, що відбуваються в нашому світі. Приєднання України до програми «Креативна Європа» свідчить про те, що Україна поділяє спільні європейські цінності. Але йдеться не лише про нематеріальні речі, але й про фінансову підтримку. Саме тому загальна сума у 1 млрд. 460 млн. євро, що виділяється на підтримку проектів в рамках програми «Креативна Європа», може допомогти представникам українського креативного сектору розвиватись у європейському напрямку, забезпечувати переклади художніх творів європейськими мовами, сприяти розвитку креативного середовища в Україні», – сказав Тібор Наврачіч.

Уряд схвалив текст Угоди про приєднання України до програми ЄС «Креативна Європа» та уповноважив В’ячеслава Кириленка підписати її від української сторони напередодні, 18 листопада.

Відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України «Про підписання Угоди між Урядом України та Європейською Комісією про участь України у програмі “Креативна Європа”: програма Європейського Союзу для сектору культури та креативності, та про співробітництво між Україною та Європейським Союзом у підпрограмі “Медіа” програми “Креативна Європа”» було затверджено на засіданні Уряду, що відбулося того дня.

В рамках засідання віце-прем’єр-міністр, міністр культури України В’ячеслав Кириленко виступив із публічною презентацією програми «Креативна Європа», у якій розповів про можливості та перспективи щодо розвитку культури, що відкриються для українців після підписання Угоди.

Метою програми «Креативна Європа» є розвиток сектору культури і креативних індустрій в країнах Європи, посилення конкурентоспроможності європейської аудіовізуальної продукції, а також забезпечення промоції і захисту культурного та мовного розмаїття. Орієнтовний обсяг фінансування програми з бюджету ЄС – 1,46 млрд. євро. Програма складається з підпрограм «Культура» і «Медіа» та передбачає надання фінансової підтримки для реалізації проектів у вигляді грантів на співфінансування за 18 напрямками, кожний із яких охоплює окремий сектор або вид діяльності.

На перший рік участі в програмі «Креативна Європа» для України передбачені пільгові умови, зокрема, сплата символічної суми вступного внеску в розмірі 1 євро на 2016 рік. У подальшому розмір щорічного внеску формуватиметься відповідно до досягнутих домовленостей та методу розрахунку внеску для третіх країн. Після підписання Угоди Україною буде призначено координуючий орган, який виконуватиме функції Національного Бюро Програми.

19 листопада відбувся Інформаційний день програми ЄС «Креативна Європа», в рамках якого представники Європейської комісії та програми «Креативна Європа» розповіли про нові можливості для України та профільних організацій і надали практичні поради для представників культурного та аудіовізуального секторів. Також відбулася панельна дискусія «Як українським організаціям шукати іноземних партнерів?» та були обговорені подальші кроки України щодо участі у програмі.

«Сьогодні ми підписали Угоду, яка дає нові можливості для української креативної індустрії. І не тільки для української, оскільки «Креативна Європа» – це процес взаємозбагачення. Всі українські програми водночас є європейськими програмами. Сьогодні відкрилися нові можливості та новий спосіб створити спільні європейські цінності, які давно сповідуються українцями. Після ратифікації Угоди Парламентом вона набуде чинності та ми зможемо здійснювати усі необхідні процедури для того, щоб наші митці, менеджери та просто креативні люди, які прагнуть розвиватися, використовували можливості програми «Креативна Європа». Вітаю вас усіх нас з цією подією», – сказав В’ячеслав Кириленко.

«“Креативна Європа” – одна з найуспішніших програм Європейського Союзу у моєму портфоліо, як Єврокомісара з питань освіти, культури, молоді та спорту. Культура надзвичайно важлива для майбутнього Європи – не лише 38 членів ЄС. Вона має ширшу платформу і зорієнтована на кооперацію країн в сферах культури та медіа, адже це найбільш потужні засоби для об’єднання людей. Сьогодні ми відкрили вікно можливостей, а ви наповните його новими проектами. Тепер програма доступна для України і має допомогти українським закладам у напрямку міжнародної культурної співпраці та реалізації їх ініціатив. І, звичайно, метою цього заходу є бажання більш детально розповісти про можливості програми «Креативна Європа». Вітаю з новими можливостями для України», – сказав Тібор Наврачіч.

За матеріалами Міністерства культури України