f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Про події Київського МКФ «Молодість» у 2015 році

06.01.2016

24 грудня у кінотеатрі «Київ» відбувся підсумковий прес-брифінг, присвячений подіям КМКФ «Молодість» 2015-го року. На заході були присутні партнери та спонсори фестивалю, зірки кіно і телебачення, колеги та друзі, повідомляє офіційний сайт «Молодості».

Генеральний директор «Молодості» Андрій Халпахчі підбив підсумки 45-го фестивалю та поділився планами на першу половину 2016 року: «Незважаючи на вельми складний рік, треба визнати, що 45-ий КМКФ «Молодість» став дуже успішною та значною подією не тільки в царині кіно, але і в культурному житті України. Крім того, «Молодість» пишається міжнародними акціями, що були проведені на Берлінському та Канському кінофестивалях, Днями українського кіно у Парижі та Лондоні, а також важливими міжнародними та українськими подіями в самій Україні».

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко: «Держкіно завжди підтримує ініціативи КМКФ «Молодість», зокрема успішне проведення «Днів українського кіно в Лондоні». Плануємо наступного року продовжувати співпрацю. Більше того, ми запустили більше сорока нових кінопроектів, тож фестивалю буде з чого вибрати».

«Ми вдячні усім партнерам і спонсорам фестивалю за внесок у проведення 45-ї «Молодості». Завдяки вам фестиваль пройшов на високому рівні. Цінуємо вашу підтримку та сподіваємось і надалі співпрацювати», – сказав виконавчий директор «Молодості» Владислав Лясовський та вручив дипломи подяки.

Режисер Михайло Іллєнко поділився враженнями про «Дні українського кіно в Лондоні», що відбулись у грудні, де він представляв фільми «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» та робочу версію «Толоки»: «Нас дуже тепло приймали у Лондоні. До нас приходили глядачі, які справді зацікавлені українським кіно, як класичним так і сучасним».

Після прес-брифінгу відбулась прем’єра стрічки «Різдвяна ніч у Барселоні» режисера Дані де ля Ордена.

ПІДСУМКИ ПОДІЙ КМКФ «МОЛОДІСТЬ» – 2015

Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» – найбільша щорічна кіноподія України міжнародного культурного значення. Цього року фестиваль відсвяткував 45-річний ювілей. За свою багаторічну історію фестиваль відвідали десятки відомих іноземних акторів та режисерів. Багато з них отримали світову славу саме завдяки «Молодості».

«Молодість» – єдиний в Україні кінофестиваль, що має акредитацію Міжнародної Федерації Кінопродюсерів (FIAPF).

Окрім масштабної осінньої події, команда фестивалю активно працювала упродовж року. Подаємо підсумки фестивальних заходів.

У березні 2015-го року добірку найкращих українських короткометражок 44-го КМКФ «Молодість» представили у програмі сезону українських фільмів «Кіно проти течії», який організував Дім освіти та культури «Майстер Клас». У рамках події було проведено зустріч із режисерами-учасниками Національної конкурсної програми «Молодості» 2014 року та показ їх робіт.

12-17 березня відбувся 5-ий фестиваль «Irishfest: Нове кіно Ірландії». У рамках програми представили шість нових ірландських стрічок, що мали чималий успіх у національному та закордонному прокаті. На урочисте закриття події у День Святого Патріка завітав Алекс Феган, режисер стрічки «Ірландський паб».

8- 14 квітня з аншлагами пройшов «Тиждень українського кіно в Парижі», який представив французькій публіці шість відомих українських фільмів та добірку національного короткого метру. В рамках програми було показано найяскравіші українські стрічки 2014 року, дві з яких присвячені Євромайдану та Революції гідності: документальний фільм «Український аргумент» (реж. Сергій Маслобойщиков) та альманах 13 короткометражних фільмів «Чорний зошит Майдану».

9-15 квітня пройшов «Тиждень іспанського кіно», у рамках котрого було представлено найцікавіші фільми Іспанії, яка щороку впевнено продукує незвичне та нешаблонне різножанрове кіно. Свою стрічку «Дон Кіхот» презентував легендарний іспанський режисер Мануель Гутьєрес Арагон.

13-22 травня на Кіноринку 68-го Каннського міжнародного кінофестивалю працював Український національний павільйон, організацією якого займалась команда КМКФ «Молодість» спільно з Всеукраїнським благодійним фондом Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Український павільйон уже восьмий рік поспіль стає культурним представництвом нашої держави в рамках одного з найбільших кінофестивалів світу. Під час фестивалю було проведено збір підписів під закликом до російського керівництва звільнити Олега Сенцова.

У серпні 2015-го року відбулась акція «Дій від серця», яка була присвячена Дню Незалежності. У рамках акції проведено серію некомерційних кінопоказів. Глядачами були поранені бійці АТО, що знаходились у військових шпиталях Харкова, Дніпропетровська, Миколаєва, Одеси та Києва.

24 жовтня-1 листопада у Києві відбувся 45-ий КМКФ «Молодість» – спеціалізований фестиваль дебютних фільмів із шістьма конкурсними програмами. Локації фестивалю – кінотеатри «Київ», «Сінема Сіті», «Кінопанорама», «Kronverk Cinema Skymall» та «Ліра». На фестиваль було акредитовано понад 90 іноземних гостей та учасників, а також 170 представників ЗМІ. На «Молодості» демонструвалось 202 стрічки з 30 країн світу. На фестивалі цьогоріч було близько 100 тисяч відвідувачів. Ґран-прі фестивалю «Великий Скіфський олень» і 10 000$ отримала стрічка «Принцеса» (реж. Талі Шалом-Езер, Ізраїль, 2015).

У грудні 2015-го року відбувся «Тиждень ізраїльського кіно». Ізраїльські стрічки побачили глядачі п’яти міст України (Київ, Чернівці, Вінниця, Львів, Дніпропетровськ). Організатором заходу було Посольство Держави Ізраїль в Україні за підтримки КМКФ «Молодість». На урочисте відкриття завітала Естер Амрамі, режисерка фільму «Десь там», що є володарем Гран-прі 44-го КМКФ «Молодість».

10-13 грудня відбулися «Дні українського кіно в Лондоні». Було представлено добірку найкращих сучасних українських ігрових, документальних та короткометражних фільмів, а також кінокласики. Організатори заходу: КМКФ «Молодість», Всеукраїнський благодійний фонд Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

10 грудня у Києві вийшла у прокат стрічка відомого французького режисера Жоанна Сфара «Дама в окулярах із рушницею в авто», знята за мотивами французького бестселера Себастьєна Жапрізо.

10- 16 грудня у трьох містах України – Києві, Одесі та Вінниці – вперше пройшов «Фестиваль молодого кіно: Злочин і пристрасть». У рамках події було представлено шість повнометражних картин. Добірка об’єднала на спільному майданчику скандинавське, прибалтійське, балканське, американське та європейське кіно. Організатори події: КМКФ «Молодість» та «Eye on Films» за підтримки Європейської комісії.

24 грудня у 9-ти містах України вийшла у прокат іспанська романтична стрічка «Різдвяна ніч у Барселоні» (реж. Дані де ля Орден).

КМКФ «Молодість», 25 грудня 2015 року