f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Про минулорічні українські фільми, яким видано прокатні посвідчення в РФ

21.02.2016

Станом на 20 лютого 2016 року за даними державного регістру фільмів, який веде місцеве Міністерство культури, в Росії були видані прокатні посвідчення чотирьом українським фільмам, що вийшли у 2015 році.

Троє з них є вітчизняними стрічками, створеними у копродукції з Росією за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно: «Незламна / Битва за Севастополь» Сергія Мокрицького (Росія / Україна), «Під електричними хмарами» Олексія Германа-молодшого (Росія / Україна / Польща) та «Вилікувати страх» Олександра Пархоменка (Росія / Україна / Білорусь / Литва; стрічку, відому в Україні за назвою «Лука. Святитель-хірург», було вироблено ще у 2013 році, але зареєстровано 2015-им, за часом виходу в російський прокат).

Єдиною минулорічною українською стрічкою, формально створеною без участі Росії, що отримала у Міністерстві культури РФ прокатне посвідчення, виявився 36-хвилинний документальний фільм телевізійного штибу «Холст жизни» художниці Тетяни Пономаренко-Левераш із Донецька. Прокатне посвідчення на нього було видано 7 вересня 2015 року. В анотації зазначено, що у стрічці йдеться про «історію міста Донецьк», а країною-виробником визначено Україну.

У фільмі задокументовано процес створення живописного проекту Тетяни Пономаренко-Левераш «Новороссия. Юзовка. Будущее начинается в прошлом», приуроченого до 200-ліття Джона Юза та 145-ліття Донецька (колишньої Юзівки), міста, яке й заснував валлійський промисловець. Художниця докладно розповідає в кадрі, що саме і чому саме зображено на картинах, які відгонять своєрідно витлумаченим соціалістичним реалізмом. Її слова доповнюють костюмовані реконструкції задуманих сцен й інформаційні довідки про історичні події.

Додано в історію також і актуальності. Тетяна Пономаренко-Левераш мандрує поруйнованим окупованим Донецьком, повсякчас задаючи «в повітря» лицемірне запитання: «Звідки у місто прийшла війна?» А насамкінець – демонструє кадри із озброєними бойовиками і їхніми лідерами (які направду принесли війну) та виявляє прихильність до них.

Перший публічний показ фільму «Холст жизни» відбувся у Москві 8 вересня 2015 року за участі прибулих із окупованого Донецька і їх російської «групи підтримки», зокрема, депутатів Державної думи РФ Йосифа Кобзона і Геннадія Зюганова. Потому у листопаді стрічку демонстрували в рамках виставки Тетяна Пономаренко-Левераш «Новороссия. Юзовка. Будущее начинается в прошлом». Зрештою, за художнє втілення «історії Новоросії» вона отримала російську нагороду «Людина року–2015» у номінації «Розвиток історичних і культурних традицій».

Варто зазначити, що донецька художниця має й державні відзнаки України. Звання заслуженого художника було їй присвоєно «за значний особистий внесок у розвиток національного образотворчого мистецтва, вагомі досягнення у професійній діяльності, багаторічну плідну працю та з нагоди Дня художника» 7 жовтня 2009 року. Зробив це тодішній президент України Віктор Ющенко своїм указом №810/2009. Чинний цей указ і досі.

Єдиним позитивним аспектом цієї «кінематографічної» історії можна вважати хіба те, що російське Міністерство культури офіційно вважає окуповані терористами окремі райони Донецької та Луганської областей Україною.

Сергій Васильєв