f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Docudays UA: початок. «Енциклопедія Майдану»

08.03.2016

Лютнева втома дається взнаки. Життєва енергія на межі. Однак вже у березні відбудеться «кіносплеск». Очікуємо, що він наповнить наші серця живильним електролітом наснаги і спрямує вектори у напрямку змін. Мова йде про Docu­d­ays UA, який взяв на себе завдання пробуджувати українців від зимової сплячки, малюючи реальну картину світу пунктирними лініями людських доль, а не кордонів країн.

Дмитро Апенько, Moviegram

В кінотеатрі «Київ» у рамках Docu­d­ays UA провели прес-показ «Енциклопедії Майдану». Було показано три короткометражні фільми: «Євромайдан SOS», «Канцелярська сотня», «Мова». Вони, і ще три з цього альманаху («Мир», «Очищення», «Хоттабич та його команда»), вже доступні для вільного перегляду в онлайн-кінотеатрі DOCU/ПРОСТІР.

Дегустація трьох коротких метрів з цілого альманаху «Енциклопедії Майдану» засвідчує доцільність такого проекту саме сьогодні. Після відстороненого «Майдану» Лозниці та періоду осмислення подій, що відбулися, з’явилася необхідність видихнути, і триматися попередньо наміченого вектору руху.

«Євромайдан SOS», «Канцелярська сотня» і «Мова» – про три ініціативи. Ініціативи як ініціації суспільства, тести на здатність створювати. У кожної з них є свої герої, які їх презентують. Однак організувала їх спільнота небайдужих людей.

Дивитися «Енциклопедію» очима стороннього спостерігача просто неможливо – вона емоційно занурює в себе. Для документалістики, як правило, це не найкраща риса, вона личить скоріше екранній публіцистиці. Але альманах не просто витягує з нас скупу сльозу зйомками трагічних подій чи викликає недобру посмішку, коли показують мішки порізаних документів Януковича. «Енциклопедія Майдану» містить у собі ще й дороговкази, які разом з емоціями стають живильною сумішшю, мотивують до активних дій у сьогоденні, яке ніяк не відділити від такого свіжого минулого.

Фільми знайомлять нас з цікавими проектами, людьми, запалу яких вистачить не те що на чималий кінозал, а й на цілий регіон. Правозахисна організація, антикорупційний чи освітній проект – це наш аналог американських стартапів. Принаймні для становлення громадянського суспільства – найважливішого сучасного етапу в нашій країні, вони означають куди більше, ніж чергова «SpaceX» – для американської економіки.

«Енциклопедія» радше перетворюється на кінооко, на самопогляд, продовжуючи цим тенденції самоорганізації. «Майдан» – не як трагедія, а як явище формування тканин та органів суспільства, звільнення від чужорідних тіл «совєтського» минулого в українському організмі.

«Енциклопедія Майдану» – екскурсія точками прикладання зусиль, репрезентація осередків процесу творення. Це компенсація стрімів, які виконували роль самоусвідомлення суспільства, компенсація єднання у межах однієї площі. «Енциклопедія» здатна відродити це живе відчуття. Колективний перегляд провокує фантомні болі та радості. Бажання бути причетним до процесу творення тут і зараз запалюється.

Docu­d­ays UA чекає нас з 25 березня по 1 квітня, щоб вкотре показати резонансне вітчизняне та іноземне документальне кіно.

Ілюстрація Марії Кінович

Дмитро Апенько, Moviegram, 3 березня 2016 року