f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Набула чинності нова редакція Системи візуальних позначок контенту

20.05.2016

6 травня 2016 року після публікації в «Офіційному віснику України» №33 набуло чинності рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення №306 від 10 березня 2016 року про внесення змін до Системи візуальних позначок з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована, інформує «Детектор медіа».

Нова система візуальних позначок – це адаптація старої системи (зелене коло, жовтий трикутник, червоний квадрат) до нової редакції Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, що набула чинності 15 січня. Цей документ запроваджує нові п’ять індексів глядацької аудиторії для фільмів і серіалів: «ДА» (дитяча аудиторія), «ЗА» (загальна аудиторія), «12», «16» та «18», із яких часові обмеження для показу передбачені тільки для останнього. Відповідно, телеканали зможуть показувати фільми з індексами «ДА», «ЗА», «12» і «16» у будь-який час, а «18» — з 22:00 до 6:00.

28 січня Нацрада винесла на громадське обговорення проект нової редакції Системи візуальних позначок. 10 березня Нацрада затвердила нову редакцію Системи візуальних позначок і відправила її на реєстрацію до Міністерства юстиції України. Мін’юст зареєстрував рішення 12 квітня за №541/28671.

У новій редакції позначки візуалізовано у вигляді кола, в яке вписано вікові позначки: «12+», «16+» та «18+». При цьому для аудиторій «12+» і «16+» тло має бути жовтим, для «18+» — червоним.

Фільми з позначками «12+» і «16+» можуть демонструватися у будь-який ефірний час із обов’язковою наявністю цих позначок упродовж усього показу. Фільми третьої категорії з позначкою «18» дозволено транслювати з 22:00 до 6:00.

У новій редакції документу Нацрада додатково нагадала мовникам про норму закону «Про телебачення і радіомовлення», яка забороняє телерадіоорганізаціям розповсюджувати й анонсувати програми й передачі, що можуть зашкодити неповнолітнім і юнацтву, крім як протягом ефірного часу з 23:00 до 6:00 та на каналах з обмеженим доступом.

Також Нацрада зобов’язала мовників позначати спеціальними графічними попередженнями (символами) протягом усього показу передачі, які поєднують аудіо- та візуальну інформацію і які містять інформацію, що може завдати шкоду фізичному, психічному або моральному розвитку дитини.

Наводимо повний текст нової Системи візуальних позначок:

Система візуальних позначок з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована:

1. Кіновідеопродукція, що транслюється на телебаченні на території України, поділяється на три категорії залежно від аудиторії, на яку вона розрахована. Трансляція цієї кіновідеопродукції на телебаченні має супроводжуватися відповідними візуальними позначками:

І категорія (без позначки) стосується фільмів з індексами “ДА” та “ЗА”, встановленими згідно з пунктом 7 Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 року №1315 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2015 року №1143) (далі – Положення).

Фільми цієї категорії розраховані на глядачів будь-якого віку, в тому числі і на дітей. Вони максимально прийнятні для сімейного перегляду, оскільки порушують теми, цікаві та зрозумілі більшості глядачів незалежно від віку, інтелектуального рівня, світогляду та політичних переконань, соціального стану тощо. Такі фільми характеризує відсутність грубості, насильства, жорстокості, непристойних виразів у будь-якій формі. Реалії складної дійсності повинні відображатися з максимальною умовністю.

ІІ категорія (коло жовтого кольору з індексом “12+” або “16+”) стосується фільмів, перегляд яких не рекомендовано дітям до 12 та 16 років відповідно без відома батьків (осіб, що їх замінюють) та які прирівнюються до фільмів з індексами “12” та “16”, встановленими відповідно до пункту 7 Положення.

Перегляд фільмів з індексом “12+” можливий дітьми від 12 років тільки у присутності батьків у зв’язку з тим, що такі фільми можуть містити деякі сцени, які батьки вважатимуть неприйнятними для самостійного перегляду дітей. З метою інформування батьків щодо демонстрування фільму з індексом “12+” телерадіоорганізація забезпечує наявність відповідної позначки протягом усього показу такого фільму.

Перегляд фільмів з індексом “16+” заборонено особам віком до 16 років у зв’язку з тим, що такі фільми можуть містити такі сцени з обмеженим ступенем насильства та жорстокості, як бійки, застосування зброї без надмірного кровопролиття, обмежене зображення нещасного випадку або катастрофи, а також сцени, що включають короткі та епізодичні зображення оголеності, епізодичне використання ненормативної лексики, що присутні в оригіналі за задумом режисера і необхідні для розвитку сюжету.

ІІІ категорія (коло червоного кольору з індексом “18+”) стосується фільмів, що рекомендовані для перегляду тільки повнолітніми глядачами. Фільми цієї категорії прирівнюються до фільмів з індексом “18”, встановленим відповідно до пункту 7 Положення.

До зазначеної категорії належать фільми, які можуть містити сцени насильства, жорстокості, зображення катастроф, жахів, відвертої оголеності, імітації інтимних стосунків. Їх наявність повинна бути виправдана логікою сюжету та втілена на екрані з максимальним ступенем умовності.

Фільми, заборонені для розповсюдження і демонстрування в Україні та без права трансляції на телебаченні, не підпадають під жодну категорію.

2. Єдиний розмір візуальних позначок має бути таким: висота чи діаметр позначки – 5% висоти кадру телевізійного зображення або 31 рядок телевізійного растра. Візуальна позначка повинна бути суцільно зафарбована.

3. Відсутність на екрані будь-якої позначки свідчить, що кіновідеопродукція належить до І категорії та розрахована на глядачів будь-якого віку, в тому числі і на дітей.

4. Під час трансляції кіновідеопродукції категорій ІІ та ІІІ візуальна позначка на телеекрані має постійно знаходитися у правому нижньому куті.

5. Демонстрування фільмів телеорганізаціями здійснюється з обов’язковим інформуванням глядачів про їх показ у відповідний ефірний час та з обов’язковою наявністю протягом усього показу позначок з такими індексами:

“12” – показ можливий у будь-який ефірний час з урахуванням вимог абзацу сьомого пункту 7 Положення;
“16” – показ можливий у будь-який ефірний час;
“18” – показ з 22 години до 6 ранку.

6. Телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23.00 до 06.00 та на каналах з обмеженим доступом.

7. Передачі, які поєднують аудіо- та візуальну інформацію і які містять інформацію, що може завдати шкоду фізичному, психічному або моральному розвитку дитини, повинні бути позначені спеціальними графічними попередженнями (символами), які показують упродовж всієї передачі.

«Детектор медіа», 6 травня 2016 року